Anders Westgerd, vd på assistansföreningen GIL Foto: SVT

Pandemin slår mot personer med funktionsvariation: ”Blir totalt isolerad”

Uppdaterad
Publicerad

För många med funktionsvariation är den personliga assistentens närvaro en förutsättning för att få vardagen att över huvud taget fungera. Pandemin har inte gjort det svårare ta med sig sin assistent – däremot är det svårt komma ut över huvud taget. Det säger Anders Westgerd, vd för assistanskooperativet GIL.  

– Den fysiska världen har blivit ännu mindre än tidigare för de med assistent, säger han.   

Att leva med en eller flera personliga assistenter innebär att du har människor runt dig som hjälper dig med saker du själv har svårt för eller inte klarar av att göra själv. Meningen är att individer ska kunna leva ett självständigt liv och röra sig ute i samhället oavsett funktionsvariation.

Hur fungerar det då under en pandemi där vi hela tiden uppmanar att röra oss ensamma och helst inte gå in fler än en i butiker? Enligt Anders Westgerd har närvaron av en personlig assistent inte inneburit något större problem i den bemärkelsen, utan problemet är snarare att man blivit utestängd från samhället. Detta eftersom många som lever med funktionsvariation har underliggande sjukdomar och därmed räknas som riskgrupp för covid-19. Det skapar problem i en redan otillgänglig vardag. 

– Det har ju blivit ännu mer ojämlikt. Övriga befolkningen har i stort sett kunnat leva som vanligt bortsett från att man ska hålla avstånd. För en person med funktionsvariation innebär det att man blir totalt isolerad, säger han. 

Digitaliseringen ökar tillgängligheten 

Men han ser också en del fördelar som kommit ur coronapandemin, framförallt när det kommer till den digitala utvecklingen där det idag erbjuds mycket mer digitalt än tidigare och skapat nya möjligheter för personer med funktionsvariation när mer blivit tillgängligt online.  

– Den digitala utvecklingen har ju rusat iväg flera år. Förhoppningsvis kommer både fritidsutbudet och kulturella inslag fortsätta att vara digitala även efter pandemin, säger han.  

Hoppas på en ökad tillgänglighetsdebatt 

När pandemin är över hoppas även Anders Westgerd att tiden där fler har levt under restriktioner och social distans ska bidra till att tillgänglighetsfrågan ska få ta större del i samhällsdebatten. 

– Tittar man på den övriga befolkningen så är det ramaskri i sociala medier när man måste arbeta hemifrån med snuva, men lever man med funktionsnedsättning är det här vardag. Det handlar om att bli utestängd från saker och ting, och det har ju den övriga befolkningen fått känna på nu i liten skala, säger han. 

Se klipp om multisjuka Marianne fick inte ta med sig assistenten in på djursjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.