Pappan häktas misstänkt för grovt egenmäktighet med barn och vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Arkivbild från Landvetter, personerna på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: SVT

14-årig flicka tros ha blivit bortgift – försvunnen i två år

Uppdaterad
Publicerad

Den man från Göteborg som misstänks ha gift bort sin då 14-åriga dotter i Palestina häktades under fredagen. Åklagaren vet fortfarande efter två år inte var dottern befinner sig.

Det var i onsdags som mannen anhölls, efter att varit efterlyst en tid. Orsaken är alltså att han och flickans mamma under hösten 2017 tros ha gift bort den då 14-åringa flickan under en resa i Palestina, vilket SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat.

Under onsdagen hölls häktningsförhandling och Göteborgs tingsrätt gick på åklagaren Peter Larssons linje. Mannen häktas misstänkt för grovt egenmäktighet med barn samt enligt den relativt nya brottsrubriceringen ”vilseledande till tvångsäktenskapsresa”.

– Det betyder att man här har utnyttjat en persons utsatta benägenhet och fört bort henne till tvångsgifte. En 14-åring är så klart i en mycket utsatt situation när båda föräldrarna driver igenom en sådan sak, säger Peter Larsson.

Mamman på fri fot

Att pappan nu gripits och häktats beror på att man inte fått tag på honom tidigare. Flickan är dock fortfarande försvunnen och det har inte framgått var hon är.

– Vi tror ju att hon är kvar i Palestina, bortgift, säger Peter Larsson.

Finns det några bevis för att så har skett?

Nej inte bevis för att ett äktenskap verkligen har inletts, men vi tror det.

Mannen nekar till brott

– Han förnekar brott å det bestämdaste. Min klient är övertygad om att den utredning som pågår kommer att visa att han är oskyldig, säger mannens advokat Suzane El Khayat Ali.

Vad menar han då har hänt?

– Jag kan inte uttala mig om detaljer tyvärr.

Var säger han att flickan befinner sig?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Även mamman misstänks för inblandning men åklagaren vet inte heller var hon befinner sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.