Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart slut för papperstidningen i brevlådan för runt 10 000 ytterligare prenumeranter, framförallt i glesbygd. Se Gunnar Klasson och hör facket om upplevelsen av ett yrke som försvinner. Foto: Elin Schwartz/SVT

Papperstidningsdöden i glesbygden: Nu blir 10 000 utan sin tidning

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 10 000 prenumeranter framför allt på landsbygden i Västsverige slutar nu få tidningar och paket i brevlådan på morgonen – och runt 170 tidningsbud sägs upp. Utvecklingen där adresser i glesbygd stängs ner från utdelningen syns också på fler håll i landet.

– Det är slutet för papperstidningen på glesbefolkade orter, säger Johan Taubert, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna.

Från den 1 oktober börjar drygt 10 000 prenumeranter i Västsverige att stängas ner från utdelningen av papperstidningar och morgonutdelningen av paket, efter beslut från Stampen Media och distributionsbolaget VTD.

Det handlar om adresser i en rad kommuner, från södra Halland till Bohuslän, som anses ligga för långt från andra prenumeranter för att vara lönsamma. Runt 170 tidningsbud sägs också upp, framförallt deltidsanställda.

– Vi behöver säkerställa att vi inte åker flera kilometer till en brevlåda med bara en tidning, för då blir distributionen alldeles för kostsam, säger Annika Nyberg, vd på VTD.

Det kommer fortfarande vara möjligt att få paket och post med andra leverantörer, men däremot inte att få lokaltidningen med annan leverantör.

Väntas spridas i landet

Utvecklingen syns också på fler håll i landet, bland andra Upsala Nya tidning och Östgöta-Correspondenten slutar leverera till runt tusen prenumeranter vardera.

– Det kommer helt klart ske på många orter i Sverige, säger Johan Taubert, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna.

I Västsverige gäller beslutet Stampen Medias samtliga tidningar, som Göteborgs-Posten, Hallandsposten och Bohusläningen. Totalt har man ungefär 100 000 printkunder, så det är ungefär 10 procent som berörs. Prenumeranterna erbjuds nu digitala prenumerationer i stället.

”Påverkar oss”

Även mer centrala adresser kan påverkas, om få personer i området har papperstidningsprenumerationer.

– Det känns konstigt att inte få läsa papperstidningen mer, det påverkar oss som bor här, säger Gunnar Klasson i Uddevalla, känd för sin blogg om lokalsamhället, som snart blir av med sin tidning.

”Ser mitt yrke försvinna”. Så påverkas tidningsbuden, tidningen Bohusläningen och prenumeranterna – följ med till Uddevalla i klippet.

Här slutar tidningen delas ut till vissa adresser

Stampen Media

Här förändras distributionen respektive datum genom att vissa adresser inte längre får utdelning av papperstidningen. De som berörs får information om detta, övriga fortsätter få sin tidning.

Beslutet berör alla Stampen Medias tidningar. Vissa titlar ändrar också utgivningstakt på papper, till exempel kommer Bohusläningen framöver endast ut tre dagar i veckan på papper.

Det finns hjälp för dem som vill gå över till digital information, till exempel höll Bohusläningen utbildningar under veckan.

1 oktober 

Bohuslän (samtliga kommuner ) 

17 oktober 

Alingsås, Vårgårda, Herrljunga, Sollebrunn, Lerum

1 november 

Trollhättan och Vänersborg

15 november 

Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg 

5 december 

Stenungsund, Kungälv, Orust, Tagene

Borås Tidning

Borås Tidning slutar att dela ut papperstidningen till kunder i delar av Herrljunga, Mark och Halland, eftersom man här använt VTD som distributionsbolag, där utdelningsstoppen rullas ut följande datum:

17 oktober

Herrljunga, Alingsås, Vårgårda och Sollebrunn.

15 november

Horred, Istorp, Kungsäter, Åskloster, Älvsered, Öxnevalla, Karl Gustav, Varberg, Falkenberg, Träslövsläge, Glommen, Tvååker, Hindås, Rävlanda, Härryda, Hällingsjö, Morup och Veddige.

Upsala Nya tidning 

Upsala Nya Tidning slutar leverera papperstidningen till ungefär 1 100 prenumeranter i Heby och delar av Tierps kommun, med start den 1 oktober.

Östgöta-Correspondenten 

Runt 1 000 papperstidningsprenumeranter i delar av kommunerna Mjölby, Ödeshög och Boxholm kommer inte längre få tidningen levererad hem till sin brevlåda, med start 1 januari 2024.

Slopad söndagsutdelning

Från den 1 oktober slutar papperstidningen att delas ut på söndagar till samtliga prenumeranter i Medelpad samt Gävle och Sandviken. Det gäller Arbetarbladet, Sundsvalls tidning, Gefle dagblad och Dagens nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.