Starta klippet för att se när nyblivna pensionären Regent återvänder hem till Svenljunga, paradhästen som bland annat spelat en viktig roll när kronprinsessan Victoria gifte sig. Foto: SVT

Paradhästen Regent ledde kronprinsessans bröllopskortege – nu går han i pension

Uppdaterad
Publicerad

Efter 15 år som paradhäst i försvarets tjänst går hästen Regent från Svenljunga i pension. Många prestigeuppdrag har det blivit genom åren, men nu är paradhästen tillbaka på sin födelsegård.

– Han kände igen sig när vi lastade av honom. Det är ju inte för inte det heter hästminne, säger Bo Slättsjö, pensionerad inköpsansvarige vid Beridna högvakten.

När Regent var tre år köptes han för att ingå i den Beridna Högvakten och genomföra Livgardets vaktparader i Stockholm. Vaktparaderna hålls i samband med ceremoniella händelser, såsom vid Sveriges nationaldag och andra högtider. 

Under karriären har Regent haft många fina uppdrag. Som kronan på verket reds han av eskortchefen vid kronprinsparets bröllop 2010, vilket innebar att han gick längst fram i hela paradtåget.

”En gentleman”

Som 18-åring blir han nu pensionär och har därför förts tillbaka till sin uppfödare Per Anders Axelsson i Svenljunga. Bo Slättsjö, som då var inköpsansvarig vid Beridna högvakten var vid återlämningen med på plats.

– Han sträckte på huvudet som en gentleman och kände att här känner jag igen mig, här har jag varit förr. Nu har jag kommit hem, säger Bo Slättsjö.

Ska umgås med sin bror

Här kommer han ha ett lugnt liv som han tillbringar med sin äldre bror och en liten ponny, berättar uppfödaren Per Anders Axelsson.

– Vi är väldigt stolta över det han har gjort under sin karriär. Nu kommer han att få vila upp sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.