Foto: SVT/TT

Grävandet i Göteborg riskerar explosion av parkslide

Publicerad

Göteborgs kommun sprider den aggressiva växten parkslide genom oförsiktig hantering vid ny- och ombyggen. Det erkänner enhetschef Lena Jakobsson på Park- och naturförvaltningen. Och när staden växer ökar även mängderna parkslide.

Flera tittare i hela landet har vittnat om vårdslös hantering av parkslide på kommunala arbeten. Grävning av fiber, vatten och avlopp eller ny- och ombyggen har lett till explosionsartad spridning av en av världens mest aggressiva växter.

– Så kan det absolut vara. Det är ett av de vanligaste sätten att sprida parkslide. Att man gräver upp mark från en plats och flyttar den till en annan, säger Lena Jakobsson på Göteborgs kommun.

Byggs mycket – stor spridning

I Göteborg byggs det just nu på väldigt många ställen i stan. Det ökar risken för att växten skall spridas ännu mer under den expansiva perioden. Göteborgs kommun har idag inga garantier för att så inte skall ske.

– Parkslide sprids i samband med anläggningsarbeten och vi kan inte garantera att den inte gör det, säger Lena Jakobsson. 

Idag står inte parkslide på vare sig EU:s eller Sveriges nationella lista över arter som måste utrotas. Det gör att kommunerna inte heller har någon skyldighet att göra något åt spridningen.

Inga krav

– Det finns inga krav på oss utan bara rekommendationer, säger Lena Jakobsson.

Tycker du att det borde finnas krav?

– Det hade underlättat arbetet om det hade funnits en större tydlighet, säger Lena Jakobsson.

I Göteborgs kommun arbetar man på att kartlägga de bestånd som finns idag. Ambitionen framöver är att den informationen sedan skall gå ut till de som hanterar jord och växter i kommunen framöver.

– Vi hoppas att vi skall bli klara med det arbetet till säsongen 2020, säger Lena Jakobsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annika Wallén visar hur mardrömsväxten sprider sig efter kommunens hantering: "Som att hälla bensin på elden" Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet