– Hon var en underbar medmänniska, säger Esther O'Hara, om Marie Kide som avled i terrorattacken i Stockholm. Foto: Privat/TT

Partikollegorna sörjer vännen

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen väcktes hon av ett meddelande på telefonen: Vännen och partikollegan Marie Kide hade somnat in för gott.

– Det är en bottenlös sorg jag känner. Hon var en underbar medmänniska, säger Esther O'Hara, gruppledare på Miljöpartiet i Trollhättan.

Marie Kide som satt i Miljöpartiets styrelse i Trollhättan blev terrordådets femte dödsoffer. På dagen tre veckor efter attacken på Drottninggatan i Stockholm nåddes kollegorna av beskedet.

– Vi var väldigt goda vänner. Hon var en underbar medmänniska som gjorde det politiska arbetet roligt och givande. Hon hade mycket ödmjukhet, energi, humor och värme. Det var mycket vardagsskratt med Marie, säger Esther O'Hara, gruppledare för partiet.

Terrordådet i Stockholm

LÄS MER: Fem föll offer för terrorn: ”Det gör så ont”

Hoppades in i det sista

Fredagsförmiddagen har hon spenderat i Stadshuset med kollegor i styrelsen. Hon beskriver det som en hektisk morgon med telefoner som ringt oavbrutet, personer att kontakta och mail att svara på. Och på samma gång en egen sorg att hantera.

– Vi har ju vetat att Marie varit mycket svårt skadad. Så klart har vi varit så beredda som man kan bli på detta besked. Men man blir aldrig beredd ändå. Man hoppas in i det sista. Jag hoppades väldigt länge.

– Det är ett sorgearbete vi går igenom nu. Vi tar det dag för dag, säger Esther O'Hara.

Foto: TT/Trollhättan stad

Fridolin: ”Marie är saknad”

Även Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin har i ett uttalande på partiets hemsida uttryckt sorg över kollegans död. Marie Kide som också arbetade som lärare i Trollhättan hade bland annat Gustav Fridolin på ett studiebesök för en tid sedan.

”Jag träffade Marie senast när jag besökte hennes skola i Trollhättan. Det var så tydligt att hon var en lärare som fick och gav eleverna respekt, trodde på dem och gav dem kraft att tro på sig själva. Det är människor som Marie som på riktigt bygger Sverige. Hon är saknad” skriver bland annat Gustav Fridolin.

LÄS MER: Grafik – de var där när terrorn slog till

Totalt fem dödsoffer

Sedan tidigare har fyra personer blivit dödsoffer i den brutala attacken.

11-åriga Ebba Åkerlund från Stockholm, Lena Wahlberg, 69, från Ljungskile, brittiske Chris Bevington, 41 och belgiska Maïlys Dereymaeker, 31 år avled när en person mejade ner folk med en lastbil längs Drottninggatan i centrala Stockholm.  

Den 39-årige mannen Rakhmat Akilov från Uzbekistan greps senare samma dag och är häktad misstänkt för terrorbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet