Partille kommun satsar på klimakteriehälsa

Publicerad

Partille kommun är först i landet med en friskvårdssatsning för hälsa under klimakteriet. Chefer och medarbetare ska utbildas om vad som händer med kvinnor i övergångsåldern.

– Vi ville råda bot på att man inte pratar om det, säger Kristina Svensson som är kultur- och fritidschef och en av initiativtagarna.

Kristina Svensson, kultur- och fritidschef i Partille, är initiativtagare till satsningen. Hon hoppas på att friskvårdssatsningen ska råda bot på den okunskap hon menar råder. 

– Många tror ju fortfarande att klimakteriet bara handlar om vallningar och svettningar men det visar sig också att det i många fall ger psykiska besvär.

Utbildning och rådgivning

Alla chefer i kommunen ska utbildas, både män och kvinnor. Dessutom erbjuder man en specifik utbildning för alla kvinnor mellan 40-60 år och personlig klimakterierådgivning och hjälp till vård för de som behöver det.    

– Nu när vi har lanserat den här satsningen är det många kommuner och statliga myndigheter som hör av och undrar hur vi gör, säger Kristina Svensson.

Bättre hälsa

Marith Hesse (M), kommunstyrelsens ordförande och en av talespersonerna, hoppas att det ska gynna medarbetarnas hälsa.

– I förlängningen hoppas vi att det ska leda till lägre sjukskrivningstal.

Nu hoppas hon att initiativet också ska spridas till Västra Götalandsregionen.

– Börjar de också med ett projekt där så kan det få många ringar på vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.