Foto: SVT

Patient avled av legionella på NÄL

Uppdaterad
Publicerad

En patient på Norra Älvsborgs länssjukhus, NÄL, har avlidit i lunginflammation som orsakats av legionella. Sjukhuset har nu gjort en lex Maria-anmälan eftersom patienten sannolikt smittats på avdelningen där hen vårdades.

Patienten som vårdades på avdelning 42 på NÄL hade nedsatt immunförsvar på grund av en medicinsk behandling. Personen avled senare av lunginflammation som orsakats av bakterien legionella.

– Vi tar jätteallvarligt på det här, säger Henrik Olsson, chefläkare i NU-sjukvården

Bakterier fanns på sjukhuset

Prover togs både i vattnet på avdelningen och i patientens hem. De visade att den bakteriestam som fanns i lungorna på patienten även fanns i högre doser än väntat i rummet där hen vårdades, men inte i hemmet.

Sjukhuset har därför dragit slutsatsen att patienten sannolikt smittades på sjukhuset och förbereder nu en lex Maria-anmälan.

– Exakt vilka de bakomliggande orsakerna är kommer vi att ta reda på när vi utreder där här mer noggrant, säger Henrik Olsson.

Återigen normala värden

Västfastigheter, som äger lokalerna, och NU-sjukvården har vidtagit åtgärder för att förebygga att fler patienter drabbas.

Ledningarna på avdelning 42 har spolats och visar nu normala värden. Västfastigheter har dessutom nyligen testat de centrala försörjningssystemen för vattnet på sjukhuset. Även de testerna visar normala värden för legionella.

– I och med att vi gjort en lex Maria-anmälan gör vi en noggrann kartläggning för att utreda vad som hänt, bakomliggande orsaker och vilka åtgärder som vi ska vidta, säger Henrik Olsson.

Fakta om legionella

Legionella är en vanligt förekommande bakterie som kan finnas i vattenledningar på exempelvis hyreshus och sjukhus.

Oftast är bakterien ofarlig för människor men för de som har ett försämrat immunförsvar kan den orsaka svår lunginflammation.

Källa: NU-sjukvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.