Genrebild. Foto: TT

Patient spändes fast i två dygn

Uppdaterad
Publicerad

En patient på rättspsyk i Falköping spändes fast i två dygn, där över ett dygn gick utan tillsyn av läkare. Nu kritiseras vårdgivaren av IVO.

Patienten vistades på rättspsyk i Falköping när hen blev aggressiv och hotfull mot personalen. Patienten vägrade ta sina mediciner och läkare bedömde att det förelåg risk för våld, så man fattade ett beslut om fastspänning.

Lagen tillåter bara i extrema undantagsfall bältningar som pågår i mer än fyra par timmar. Trots det låg personen bältad i två dygn. 

IVO

För långt mellan läkarbesöken

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar kliniken för att läkarna bara undersökte patienten fyra gånger på dessa två dygn, och för att det gick långt mer än ett dygn mellan andra och tredje undersökningen.

Enligt IVO är lagens lägsta krav vid fastspänning att en läkare gör en personlig undersökning och förnyad bedömning efter fyra timmar.

IVO bedömer bristen som allvarlig och kritiserar vårdgivaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IVO

Mer i ämnet