Konstgjort solljus får patienter att återhämta sig bättre. Foto: Sahlgrenska akademin

Patienter återhämtar sig bättre med konstgjort ”solljus”

Uppdaterad
Publicerad

Konstgjort solljus får intensivvårdspatienter att må bättre – trots att de många gånger knappt är vid medvetande när de tas in för vård. Det visar ny forskning från Sahlgrenska akademin.

Dagsljus är viktigt för välmåendet, det känner de flesta till. Men att till och med patienter som varit nedsövda mår bra av det är kanske inte lika känt – förrän nu.

– Patienterna upplevde att de mådde bättre och återhämtade sig bättre, säger Marie Engwall, doktorand i vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin och universitetsadjunkt på Högskolan i Borås.

Simulerad sol

Hon har i en undersökning provat att utsätta vissa intensivvårdspatienter för ett förutbestämt belysningschema under tiden de låg inne, för att se om de mådde bättre av det än av lysrörsljuset som vanligtvis finns på en typisk intensivvårdsavdelningen.

– För många patienter blir förvirrade när ljusen tänd och släcks, säger Marie Engwall.

Så i det här experimentet har Engwall i stället installerat ljus med 14 olika lägen för att simulera verkligt ljusflöde över ett dygn.

På morgonen var det svagt rödaktigt ljus i låg höjd, på dagen blåare och starkare och högre upp i rummet, för att åter igen under kvällen bli svagare och varmare ljus. Under natten hade man bara på ett svagt ljus vid golvlisterna i salen – ungefär som solen.

– Intensivvården har utvecklats oerhört de senaste tio åren men med mycket medicinteknisk utrustning. Men den fysiska miljön har inte hängt med, man har bara satt in all utrustning i samma rum, säger hon.

Mår bättre efter ett år

Totalt deltog runt 100 patienter i undersökningen. Ett halvår efter utskrivning gjordes en enkätundersökning bland både de patienter som legat inne under dygnsanpassat ljus och bland patienter som vårdats som vanligt på avdelningen. Där kunde Engwall inte hitta några tydliga trender.

– Återhämtningsfasen är en bräcklig period där det går mycket fram och tillbaka. Men det stabiliseras efter en tid, säger hon.

Och när hon gjorde om enkäten efter ytterligare ett halvår visade det sig att de som legat inne med dygnsanpassat ljus mådde betydligt bättre än de andra patienterna. De sover och äter bättre bland annat.

– Det är viktiga faktorer och de patienterna som vårdats i det här rummet upplevde en bättre återhämtning, en signifikant skillnad, säger hon.

I framtiden menar Engwall att fler avdelningar kan få en automatisk ljusanläggning för att hjälpa patienterna på vägen med att komma på fötterna.

– Det är ett fynd som är väldigt intressant, en indikation på att vi har något här, som vi måste forska vidare på, säger Marie Engwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.