Visa alla (2)
Visa alla (2)

Patienter drabbade av dålig hygien på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Det tummas på städningen på Sahlgrenska sjukhuset. Tidigare patienter vittnar om snusket de sett på flera avdelningar.

När Tomas Mellin efter en hjärtoperation hamnade på Infektionskliniken på Östra sjukhuset trodde han inte sina ögon. Under de tre veckor han låg inne noterade han hur det slarvades med städningen. 

– Jag tyckte att den var under all kritik, säger han.

Speciellt minns han en händelse. I samma rum som Tomas Mellin låg en annan patient, som var så dålig att han behövde assistans för att gå på toaletten.

– En gång hamnade lite utanför, och trots att jag sa till både sköterskor och städerskor så torkade man bara lite grovt. Efter fyra dagar fanns avföringsfläcken fortfarande kvar på toaletten, precis där man lyfter på locket. Jag tycker att det är oacceptabelt.

Fler har hört av sig

Tomas tog en bild. Bilden blev kvar i mobilen tills vi på SVT Västnytt uppmanade tittarna att dela med sig av sina vårderfarenheter.

Och Tomas Mellin är inte den enda som hört av sig för att klaga på städningen på Sahlgrenska. En kvinna berättar om hur hon upptäckte avföring på draperiet vid sin säng, men trots att hon sa till byttes draperiet inte ut.

En annan kvinna vittnar om oron hon kände över att få en infektion på grund av det utbredda snusket på avdelningen hon låg på. Vi har också pratat med vårdpersonal på sjukhuset som säger att städningen inte hinns med.

Joakim Kenndal som är kommunikationsdirektör på Sahlgrenska ser allvarligt på uppgifterna.

– När det gäller toaletterna så ska de vara det renaste vi har, inte minst på en infektionsavdelning, säger han.

Inte acceptabelt

Vårdpersonalen ska stå för den patientnära städningen. I nuläget finns inga planer på att ändra det upplägget, säger Joakim Kenndal.

– Även om vi vet att sjuksköterskorna har mycket att göra, så accepterar vi inte att man hoppar över städningen, säger han.

– Vi vet att sjuksköterskor har mycket att göra och då är det kanske lätt att hoppa över städningen, men för vår del är inte det acceptabelt heller utan vi får försöka planera om och försöka hjälpas åt att se till att det blir städat.

Vad gäller den övriga, allmänna städningen är det en tjänst som Sahlgrenska köper in av det regionala bolaget Regionservice. Som en följd av påtalade brister utökade Sahlgrenska i höstas den allmänna städningen. Nu städas det varje dag på sjukhuset, och toaletterna rengörs två gånger om dagen istället för en.

I år utökas också budgeten för städning med 19 miljoner kronor, till 144 miljoner.

– Vi har haft fokus på den här frågan i 2-3 år nu, men uppenbarligen kan vi bli ännu bättre, säger Joakim Kenndal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus sjuk- och äldrevård

Mer i ämnet