Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT

Patolog missade cancer tre gånger

Publicerad

Mannen kom in med smärta i käken, men den lymfom som fanns redan då upptäcktes inte förrän tre år senare, trots ett flertal vävnadsprov. Nu kritiserar IVO sjukhuset för vårdskadan.

Trots upprepade provtagningar och att patienten återkom gång på gång till sjukhuset med smärtor fick han inte sin cancerdiagnos förrän tre år efter första besöket hos patologen.

Patienten, som själv anmält patologen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), kom in med smärta i käken. Läkaren tog vävnadsprover som skickades till analys, men patologen svarade att smärtan berodde på kronisk inflammation i käken. Ytterligare två vävnadsprover togs som visade samma resultat.

Trots att patienten fick upprepade antibiotikabehandlingar, och 40 stycken tryckkammarbehandlingar, fortsatte smärtan.

– Denna behandling löser inte heller mitt problem utan jag blir inbokad till käkkirugen för ny exploration efter sommaren 2016. Detta hinner inte inträffa då jag en natt i september i år vaknar av en stor böld i min underkäke, skriver patienten i skrivelsen till IVO.

IVO kritiserar sjukhuset

Bölden i käken visade sig efter ett vävnadsprov vara lymfom, det vill säga cancer, och vid en eftergranskning visade det sig att lymfomen har synts på samtliga tidigare prov.

– Jag har alltså haft blodcancer sen 2012! Allt som jag har genomlidit har inte gjort mig något gott alls, utan det är först nu när jag sätts under cellgiftsbehandling och strålning som det ger resultat, skriver mannen.

Sjukhuset har själva bedömt att patienten har drabbats av en allvarlig vårdskada och har genomfört en intern utredning. Anledningen till misstaget bedöms vara en hög arbetsbelastning och att patologen inte haft någon specialistkollega att konsultera.

IVO bedömer att vårdgivaren brustit i att tillse att det fanns tillräckligt med kompetens i verksamheten för att analysera vävnadsproven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.