Pengarna tickar – 100 ton gifter fortfarande kvar i Viskan

Uppdaterad
Publicerad

På botten av Viskan ligger över hundra ton föroreningar som behöver tas om hand, bland annat dioxiner som är bland de giftigaste ämnen man känner till. Borås stad har fått miljontals kronor för att undersöka hur detta bäst görs. Men på två år har inget hänt, och en miljon kronor har redan förbrukats.

– Det finns ju risk för en katastrof vid översvämningar, att gifterna sprids. Vi står ju redo att sätta igång, säger Ilse Postma, projektledare på Borås stad.

För två år sedan fick Borås stad drygt 20 miljoner kronor i bidrag av Naturvårdsverket till att undersöka hur gifterna i framför allt Guttasjön, Djupasjön och Rydboholmsdammen kan tas om hand. Det rör sig om runt 240 000 kubikmeter förorenad sediment, tonvis med kemikalier som främst de gamla textilindustrierna är orsaken till. Och det finns risk för att förorenad sediment kan sprida sig till Marks kommun, och till åkrar i Halland vid översvämningar, enligt länsstyrelsen.

Men inom kommunen saknas kompetensen att göra förberedande undersökningar, och därtill har upphandlingar strulat. Förra sommaren fick Borås stad in noll anbud. Istället har projektledaren Ilse Postma i princip fått sitta och rulla tummarna.

Svårt att hitta rätt kompetens

Få saneringsprojekt i Sverige har varit så stora som att åtgärda gifterna i Viskan, enligt länsstyrelsen. Och runt Viskan finns dessutom höga naturvärden och rödlistade arter att ta hänsyn till, bland annat vilda bin. Det är troliga anledningar till att det varit svårt att få fatt på rätt kompetens.

– Men vi trodde att det skulle vara igång nu, annars hade man ju fått lägga det på is ett tag. Vi ser dock att det inte är något som Borås stad kunnat påverka, vi har märkt av en allmän konsulttorka senaste åren, vi vet inte riktigt vad det beror på, säger Ann-Christine Schleret Lember, länsmiljöingenjör på länsstyrelsen.

Nytt försök att anlita konsult

Nu gör Borås stad ytterligare ett försök att anlita en konsult till projekt Viskan, denna gång har undersökningen av hur Viskan ska saneras bland annat delats upp i tre delar för att göra det mer lockande att anta.

Vad är det för åtgärder ni vill undersöka?

– Ett av alternativen är att deponera massorna i Djupasjön, där det redan finns förorenat sediment, och skapa en slags våtmark och leda förbi Viskan. Men det är inte den enda lösningen. Vi vill skapa en skräddarsydd åtgärdsplan, säger Ilse Postma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.