I klippet berättar polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler om händelsen. Foto: TT/Polisen

Person fritogs från ungdomshem i Uddevalla – en gripen och en omhändertagen

Uppdaterad
Publicerad

Två maskerade personer fritog på måndagskvällen en person på ett ungdomshem utanför Uddevalla. Den fritagna var placerad där enligt lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Under natten till tisdagen omhändertogs den intagna och en av dem som var med och fritog honom greps.

– Man har fångat in två personer i Trollhättan, en av dem är pojken som har rymt, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson på polisregion Väst, till SVT:s Morgonstudion.

De maskerade personerna kom i bil och krävde att pojken skulle följa med dem. Det finns obekräftade uppgifter om att vapenliknande föremål ska ha använts vid fritagningen. De tre lämnade boendet tillsammans strax efter klockan 20.

Den fritagna pojken var placerad på ungdomshemmet, ett så kallat Sis-hem, enligt lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga.

Under natten greps en av personerna som fritog personen, och den fritagna omhändertogs.

– Ytterligare en person är på fri fot som är efterlyst av polis, och som vi naturligtvis vill gripa, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson på polisregion Väst, till SVT:s Morgonstudion.

Fritagningen utreds som främjande av flykt, alternativt grovt främjande av flykt, samt grovt vapenbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.