Person gav sig på Västlänken-personal – polisanmäld för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En polisanmälan om misshandel har lämnats in efter att en person som jobbade med att flytta träd inför Västlänken blivit fysiskt attackerad förra veckan. Nu ryter Trafikverkets generaldirektör ifrån.

– Nu är det nog. Vi har hamnat i en situation som är oacceptabel för våra medarbetare där man utsätts för hot, trakasserier, där man förstör säkerhetsutrustning och nu senast att en person har blivit misshandlad, säger Lena Erixon, generaldirektör vid Trafikverket. 

Det var i förra veckan som en person ska ha tagit sig in på en arbetsplats och fysiskt gett sig på en av dem som jobbar med att flytta träd inför Västlänken.

Polisanmälan om misshandel

Polisen tillkallades och kunde ingripa medan personen var kvar på platsen, enligt Trafikverket som också meddelar den utsatta medarbetaren ska ha klarat sig bra och att en anmälan gällande misshandel är inlämnad till polisen. 

På grund av händelsen och tidigare incidenter besökte Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon Göteborg på tisdagen för att prata med medarbetare om situationen. 

– Det känns som att det har eskalerat. Från att det har varit väldigt allvarligt tonläge på sociala medier som har blivit vardagsmat till att man till slut hamnar i ett fall av ren misshandel. Då har man passerat gränsen, säger hon. 

Vi har tidigare rapporterat om att personer knutna till Västlänken har utsatts för hot och trakasserier. Bland annat har varor beställts hem till medarbetare på trafikverket, hot har framförts och vid byggena ska personal ha blivit utsatta för spottloskor. 

”Det är värre här”

Enligt trafikverket har nu totalt 20 polisanmälningar gällande drygt 50 incidenter gjorts. 

Och även om stora infrastrukturprojekt ofta rör upp starka känslor så sticker Västlänken ut, enligt Lena Erixon. 

– Det är värre här. Om man jämför med till exempel förbifart Stockholm som var ett omdebatterat projekt så var det mycket diskussion före. Från det att beslutet hade fattats och vi började med själva genomförandet så fick vi inte de reaktioner som vi har sett här, där man fortsätter in i själva genomförandet av projektet. 

”Otäck utveckling”

Trafikverket ska nu se över säkerheten kring arbetsplatserna, men Erixon menar att diskussionen borde föras i ett större perspektiv. 

– Det här är ju en del av demokratin. Man fattar politiska beslut och sen genomför man dem. Om människor som genomför politiskt fattade beslut känner sig hotade är det en lite otäck utveckling kan jag tycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.