Flera brister uppmärksammades när en person med anorexia skrevs ut från ett sjukhus för hemsjukvård i en västsvensk kommun. Foto: TT

Person med anorexia felmedicinerades – dog

Uppdaterad
Publicerad

En person med anorexia skrevs ut från ett sjukhus i Västra Götalandsregionen med fel typ av medicin och dog efter att ha ramlat i sitt hem.

Västra Götalandsregionen menar att det är ett ”organisatoriskt problem” och att någon psykiatrisk konsultverksamhet inte fanns tillgänglig på sjukhuset.

Flera brister uppmärksammades när en person med anorexia, efter drygt en månad, skrevs ut från ett sjukhus för hemsjukvård i en västsvensk kommun. Bland annat fick patienten inte med sig sina ordinarie mediciner.

I stället skickades det med annan medicin, med fel styrka och fel mängd.

Efter hemkomsten försämrades tillståndet för personen, som ramlade i hemmet och snart tvingades återvända till sjukhuset.

Dog av vårdskador

I den lex Maria-anmälan som gjorts framgår att personen, efter inläggning på sjukhuset, blev än sämre, och dog efter något dygn. Anmälan visar också att flera andra anmärkningsvärda händelser inträffade under tiden personen var inskriven.

Enligt Västra Götalandsregionen är det ett ”organisatoriskt problem” och att någon psykiatrisk konsultverksamhet inte fanns tillgänglig på sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.