Bergsjö bibliotek fick stängas efter att personal blivit påhoppad och sparkad. Foto: SVT/Kulturförvaltningen

Personal attackerad – Bergsjöns bibliotek fick stänga

Uppdaterad
Publicerad

På torsdageftermiddagen blev en medarbetare på Bergsjöns bibliotek påhoppad och sparkad i ryggen av ett ungdomsgäng. Till följd av det stängde biblioteket omedelbart för att ta hand om personalen och sätta in stödinsatser.

– Det är väldigt olyckligt det som hänt, säger verksamhetsområdeschef Annika Cross.

Det var på torsdagen runt klockan två som en medarbetare sa ifrån till ett ungdomsgäng som betedde sig illa.

– Det hade varit stökigt på biblioteket och personalen bad dem följa ordningsreglerna, säger Annika Cross verksamhetsområdeschef på kulturförvaltningen område Sydväst/Hisingen.

När medarbetaren senare skulle gå ut och köpa lunch ska personen attackerats och sparkats i ryggen. Polis tillkallades, men enligt Annika Cross ska personen inte ha behövt uppsöka vård och mår efter omständigheterna bra.

– Personen har fått stödinsatser och även personalen på det berörda biblioteket, säger Annika Cross.

Liknande händelser på fler bibliotek

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om liknande händelser på andra bibliotek. I februari misshandlades en bibliotekarie på Backa bibliotek och på Gamlestadens bibliotek, Världslitteraturhuset, stängdes bland annat en hel avdelning till följd av otrygg arbetsmiljö för personalen.

– Sådant här händer överallt och det är naturligtvis oacceptabelt. Men det tillhör inte vardagen att personal misshandlas på biblioteken, säger hon.

Tillsätter vakter

Som en följd av incidenten i Bergsjön stängdes biblioteket omedelbart för allmänheten och höll stängt fram till 12.00 på fredagen. Man planerar även fler åtgärder.

– Kortsiktigt handlar det om att säkra personalen och ta hand om dem, vi sätter in vakter och olika sorters stödfunktioner. Vilka långsiktiga lösningar vi tittar på kan jag inte kommentera i nuläget men vi arbetar aktivt och vi vill sätta in insatserna så klokt som möjligt.

Biblioteket i Bergsjön är nu öppet som vanligt för allmänheten igen och enligt Annika Cross behöver allmänheten inte känna någon oro inför att besöka biblioteken.

– Hur länge de här insatserna ska pågå gör vi nya bedömningar om kontinuerligt, vi ska ju vara en öppen verksamhet och håller därmed öppet.

I närtid ska också biblioteket upprätta en polisanmälan.

Hör skyddsombudet Marcus Ljungström som tidigare berättat för SVT Nyheter Väst om problem med bråk och droger på Göteborgs bibliotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skyddsombudet Marcus Ljungström berätta om varför bibliotekspersonal bär larm. Foto: Alva Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.