Beslutet som gäller Lerum är ett av de första i den pågående granskningen där 283 kommuner med särskilda boenden i kommunal regi granskas. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Personal på särskilda boenden i Lerum för dålig på svenska – får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Dålig svenska och otillräcklig kompetens för medicinska bedömningar. Inspektionen för vård och omsorg riktar nu hård kritik mot särskilda boenden i Lerums kommun.

– Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt, säger Lennart Pettersson, enhetschef på IVO, i ett pressmeddelande på fredagen

Det är livsavgörande beslut som fattas på kommunens särskilda boenden och nu konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att personalen som gör dessa har den lägsta utbildningsnivån. 

”Bristerna innebär att den personal som är närmast patienten inte alltid har den kunskap och kompetens som krävs för att kunna observera, tolka och signalera när patientens tillstånd förändras. I SÄBO har många patienter allvarliga sjukdomar eller befinner sig i livets slutskede, och det är då viktigt att vård- och omsorgspersonalen t.ex. förstår vilka symtom de ska vara uppmärksamma på för att tillkalla sjuksköterska.”

Omfattande granskning pågår

Det är 283 kommuner som har särskilda boenden i kommunal regi som granskas av IVO. Beslutet som gäller Lerum är ett av de första i den pågående granskningen. Av 14 kommuner har alla fått kritik.

– Vi gjorde en stor journalgranskning som nu följs upp med fysiska inspektioner, säger Jan Pettersson, på IVO:s presstjänst.

Lerums kommun har nu en månad på sig att följa upp beslutet. Kommunen uppger att man inte delar IVO:s bedömning.

– Medarbetare har ett nära samarbete med kommunens sjuksköterskor för stöd vid bedömningar och vi har ett gott samarbete med vårdcentralernas läkare, skriver Mari Blomqvist, sektorchef för Sektor stöd och omsorg i Lerums kommun i ett mail.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.