Sonja Oldvén är huvudskyddsombud för område 5 på fackförbundet Vision. Foto: SVT

Personal på Sahlgrenska blir sjuk av luften

Uppdaterad
Publicerad

Personal och patienter blir sjuka av gamla lokaler på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Det anser facket som nu ryter ifrån.

– Man måste kunna bedriva en bra vård, och en säker vård, och då måste vi ha personal som skall våga jobba här utan att vara rädda för att bli sjuka, likaväl våra patienter som måste våga komma hit, säger Sonja Oldvén, huvudskyddsombud för område 5 på fackförbundet Vision.

Flytten skjuts fram

Vi står på avdelningen Öron- näsa-hals på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Det är en av de verksamheter som ligger i en av sjukhusområdets äldsta byggnader. När nya Sahlgrenska byggs fram kommer avdelningen få andra lokaler.

Men flytten har flera gånger skjutits fram och nu arbetar personalen i lokaler som det inte finns någon mening att renovera ytterligare men som har problem med luften. Minst tre personer i personalen har fått byta till andra avdelningar då de fått hälsoproblem.

– De har haft förkylningsliknande symptom och de har känt av att de är trötta, säger Sonja Oldvén.

Fick öppna dörrarna

Men hon menar även att patienter har drabbats av den dåliga luften.

– Det jag hörde senast var att det var så dålig ventilation att en patient blev helt vit i ansiktet och de fick öppna dörrarna för att få in luft.

Västfastigheter hyr ut lokalerna till SU och där är man väl medveten om att lokalerna har en så dålig luft att det lett till hälsoproblem.

Vad hamnar ni i för läge när ni har gamla lokaler, som har ett rivningsbeslut över sig, men man vet inte när man kan flytta därifrån?

– Man hamnar i, vad man skulle kunna kalla, ett vacuum. Och det blir ett vacuum för alla inblandade eftersom man går runt och väntar på beslut. Det är lätt att man blir passiv med att ta beslut eftersom man blir osäker på vilket beslut man skall ta, säger områdeschef på drift och säkerhet på Västfastigheter Christina Lindgren.

Nu skall Västfastigheter försöka med fläktar och annan teknik för att göra luften bättre, tillfälligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.