Foto: SVT

Personal riskerar uppsägningar på Boråstryckeri

Uppdaterad
Publicerad

Nedskärningar blir troligtvis konsekvensen av att Expressen och GT byter tryckeriort. Igår gav företaget Bold BTT beskedet till personalen.

– Det blev tyst i lokalen, nedstämt, men min erfarenhet är att det kan ta några dagar innan det landar, det är olika hur man reagerar, säger Patrik Harrysson, ombudsman för fackförbundet GS.

Under gårdagen efter lunchtid fick personalen på tryckeriet Bold BTT i Borås beskedet att 20-25 procent av produktionen ska flyttas till Malmö. Det är tidningarna GT och Expressen som valt att byta tryckeriort och konsekvensen blir därmed att personalstyrkan i Borås kan komma att behöva minskas. Även om det i dagsläget är oklart hur många som det kommer att beröra.

– För oss inom förbundet är detta ett stort varsel, vi är vana att det kan handla om 1-2 personer, nu ser det ut som att 10-15 stycken kan komma att få gå, säger Patrik Harrysson, ombudsman för fackförbundet GS.

”En tragedi”

– Men oavsett hur många det berör är det givetvis en tragedi för varje person som drabbas. Och det är heller inte positivt för arbetsgivaren att tappa så mycket av produktionen. Här finns bara förlorare.

Men än är förhandlingarna långt ifrån klara. Produktionsflytten sker i mars och enligt facket har företaget därefter, som det ser ut i dagsläget, behov för 32 tjänster mot dagens femtiotal, vilket bekräftas av företagets VD.

– Men det är inte beslutat. Vi har precis inlett förhandlingarna med facket. Det är självklart jättetråkigt, tungt och jobbigt, men det är en omständighet som vi inte styr över, säger Tommy Johnsson, vd för Bold BTT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.