Foto: SVT/privat

”Jag förstår inte hur de ska kunna spara mer”

Publicerad

De besparingar som omsorgsnämnden i Trollhättan beslutade igår berör uteslutande omsorgspersonal i kommunen. Men inom hemtjänsten är trycket på personalen redan stort.
– Det finns aldrig någon tid till återhämtning, säger Jessica Lundkvist som jobbar inom hemtjänsten i Åsaka.

Träffpunkterna och varm mat till de äldre blir kvar. Men övriga förslag, som samtliga berör bemanning och personal, klubbades igenom.

-Jag fattar inte hur de ska kunna spara mer. Vi får ju inte ens några arbetskläder längre för att det var för dyrt, säger Jessica Lundkvist som är undersköterska på Landbogården hemvård i Åsaka.

Central schemaläggning sparar 8 miljoner

En av åtgärderna, central schemaläggning, ska spara åtta miljoner. Det har redan införts på några håll i kommunen, bland annat vid Landbogården. Men systemet har vissa barnsjukdomar enligt Jessica Lundkvist, som också är skyddsombud på sin arbetsplats.

-Vi jobbar varannan helg och med det nya systemet blir det att vi ofta jobbar sex dagar i veckan. Det finns helt enkelt ingen tid till återhämtning och väldigt små möjligheter att påverka sitt schema.

Personal ska rekryteras

De beslutade besparingsförslagen består i övrigt av bland annat ett arbete som ska få ner korttidsfrånvaron med 25 procent, minska kostnaderna för övertid med 50 procent och sänka kostnaderna för att köpa in extern personal. Det sista görs med nyrekryteringar till kommunen.

– Redan idag är en stor del av personalen obehörig, säger Jessica Lundkvist. Det är inte lätt att hitta någon som vill jobba i hemtjänsten längre.

  • Sänkt sjukfrånvaro med 25% under två år, fokus på korttidsfrånvaro – 6 miljoner
  • Sänkt kostnad för övertid med 50% på två år – 3,6 miljoner
  • Sänkt kostnad för köp av externa bemanningstjänster – 2,8 miljoner
  • Optimerad schemaläggning – 8 miljoner
  • Tillsyn nattetid sköts gmed trygghetskamera när inga aktiva insatser krävs – 3,3 miljoner
  • Utreda befintlig boendestruktur för ökad effektivitet – 7 miljoner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.