Överläkaren Jan Brun och sjuksköterskan Monika Djurner vittnar om att de tillsammans med kollegorna är kritiska till förslaget. Foto: SVT montage

Personalen starkt kritisk till flyttförslag på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget är att flytta avdelning 21 för patienter med mag–, tarm-, och leversjukdomar, till medicinavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset. En nödvändig flytt på grund av sjuksköterskebrist och dyra kostnader enligt ledningen.

Men både läkare och sjuksköterskor är starkt kritiska.

På avdelning 21 på Sahlgrenska vårdas idag fem personer med svåra mag-, tarm- eller leversjukdomar. Enligt områdeschefen Per Albertsson är det svårt att rekrytera till avdelningen.

– Det är ett väldigt skört läge, vi behöver flytta avdelningen till medicinavdelningen för att ha mer personal. Alternativet kan bli att vi behöver stänga ner avdelningen helt, säger han.

På medicinavdelningen kommer det finnas åtta vårdplatser.

”Ogenomtänkt förslag”

På avdelning 21 jobbar sjuksköterskan och skyddsombudet Monika Djurner sedan 15 år. Enligt henne är hela kollegiet på avdelningen väldigt oroliga över förslaget.

– Det är ett ogenomtänkt förslag som kommer påverka patienterna. De är svårt sjuka och de behöver vår specialistkunskap, säger hon.

Per Albertsson förstår kritiken och oron. Och han medger att det ibland går fort i beslutsprocesserna.

– Våra sjuksköterskor är jätteviktiga och kompetenta och jag hoppas verkligen att det vill ge det här en chans. Och vi vill ju inkludera personalen så gott det går i besluten.

Men någon inkludering har det inte skett säger Monika Djurner. Enligt henne kommer flera sjuksköterskor att säga upp sig vid en flytt.

– Personalen är jätteledsna och känner sig överkörda. Arbetsgivaren måste värdesätta vår kompetens, vilket de inte gör nu.

Överläkaren: Svårt att hålla kvalité

På medicinavdelningen jobbar överläkaren Jan Brun, och han och läkarkollegor håller med.

– Det är svårt att hålla en hög kvalité på vår specialistvård när man hela tiden flyttar runt sjuksköterskor. För oss läkare är det viktigt att ha en insatt specialistsjuksköterska som kan ge sin syn på saken.

Men Jan Brun ser också mycket potential i sjukhuset.

– Vi är många som tycker sjukhuset är fantastiskt. Men det har landat mycket på oss, att vi ska täcka upp för de brister som ledningen orsakar genom att inte ge förutsättningar som vårdplatser och erfarna sjuksköterskor.

”Tror det blir bättre på sikt för patienterna”

Jan Brun och Monika Djurner är överens om situationen. Per Albertsson har däremot en annan syn.

– Vi måste ha en samlad bild om vad som blir bäst. Det här är nödvändigt om vården ska kunna fortsätta och jag tror att det blir bättre för patienterna på sikt.

Beslutet kring flytten och flera andra förändringar på sjukhuset kommer fattas på ett styrelsemöte 3 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.