Sjuksköterskan Stine Mathilde Fagerli slår larm. Foto: Privat/TT

Personalbrist på strokeenhet – ”Vi kämpar som galningar”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att strokeenheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg får ta emot allt fler patienter har antalet vårdplatser nästan halverats sedan 2015. Nu slår anställda larm om situationen.

– Vi kämpar som galningar för att det inte ska hända någonting allvarligt med patienterna, men vi känner stor oro för att någon ska komma till skada, säger sjuksköterskan Stine Mathilde Fagerli som också är skyddsombud inom Vårdförbundet.

Det är bristen på sjuksköterskor som ställer till det, eller snarare svårigheten att anställa sjuksköterskor. Därför har antalet vårdplatser på strokeenheten på Sahlgrenska sjukhuset minskat från 39 platser 2015 till dagens 23, medan det under sommaren endast finns 14 vårdplatser.

– Det sägs att det är brist på sjuksköterskor, men det finns tusentals. Men många har lämnat sjuksköterskerollen helt och min uppfattning är att de slutar för att det är så dålig arbetsmiljö och dålig lön, säger Stine Mathilde Fagerli till SVT Nyheter Väst

Flera tusen kronor mer

Hon säger också att hon vet att många sjuksköterskor söker sig till kommunerna och börjar jobba på äldreboenden eller med hemsjukvård istället och att de då kan få flera tusen kronor mer i månadslön.

Enligt Stine Mathilde Fagerli så har personalen påtalat brister i arbetsmiljön under flera år men att de upplever att ingen uppifrån lyssnar på deras larm om deras dåliga arbetssituation. Det har lett till att flera ur personalen känner sig utmattade, stressade, lider av sömnbrist och känner sig deprimerade.

– När personalen mår så pass dåligt och om fler blir utbrända och deprimerade så kommer det till slut att innebära att patienter kommer till skada. Det känns som att springa i uppförsbacke hela tiden, säger Stine Mathilde Fagerli.

Anmälan till Arbetsmiljöverket

På grund av ökade hälsoproblem bland personalen och att arbetsmiljön inte har förbättrats nämnvärt så har fackföreningarna Vårdförbundet och Kommunal tillsammans gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Det är alltid tråkigt när personalen inte mår bra och ingen arbetsgivare vill väl anmälas t

Verksamhetschef Åsa Lundgren-Nilsson. Foto: Privat

ill Arbetsmiljöverket. Men, vi ser deras inspektion och yttranden som ett ytterligare steg på vägen för att vi ska få en bättre arbetsmiljö, säger verksamhetschefen för neurosjukvården Åsa Lundgren Nilsson till SVT Nyheter Väst.

Hon håller inte med om att ingenting har gjorts för att förbättra arbetssituationen på strokeavdelningen.

– Vi jobbar konstant med arbetsmiljön, men det är svårt att rekrytera sjuksköterskor och vi har också haft en hög omsättning bland dem, säger Åsa Lundgren-Nilsson.

Flera nyanställningar

Hon säger att det nu bland annat har anställts en specialiserad strokesjuksköterska och en receptarie, samt att tiden då läkare är placerad på avdelningen har utökats och kommer att utökas ytterligare i höst. Vi har anställt fler undersköterskor för att förstärka teamarbetet och därmed förbättra arbetsmiljön.

Det här räcker dock inte enligt Stine Mathilde Fagerli:

– Det är så tråkigt att man inte lyft sjuksköterskerollen mer utan tror att det är tillräckligt om man ersätter tjänsterna med undersköterskor, som inte har samma kompetens som sjuksköterskor. Forskning visar också att patientdödligheten går upp om man har för få sjuksköterskor, säger Stine Mathilde Fagerli.

Dödsfall eller skador

Personal är rädd för att det ska hända någonting allvarligt med patienterna, dödsfall eller skador, på grund av deras dåliga arbetsmiljö och höga arbetsbelastning, hur ser du på det?

– Vi har god kontroll på patientsäkerheten och jag har ingen information om att någon patient skulle ha skadats. Vi har fortlöpande diskussioner med medarbetarna om situationen och tar mycket allvarligt på de signaler vi får och gör allt vi kan för att förbättra läget. Vi arbetar med vår handlingsplan med att rekrytera fler sjuksköterskor för att ytterligare förbättra arbetsmiljön för alla medarbetare. Målet är att kunna öppna fler vårdplatser igen, säger verksamhetschef Åsa Lundgren-Nilsson.

– Som tur är har det inte hänt någonting allvarligt ännu och det är tack vare att vi är så duktiga på att täcka upp för varandra, men det är på bekostnad av lunchraster, toabesök och vår hälsa överlag. Vi kämpar som galningar för att det inte ska hända någonting allvarligt med patienterna, säger Stine Mathilde Fagerli.

Signal till politikerna

Hon säger att förhoppningen med anmälan till Arbetsmiljöverket är att det ska skicka en signal uppåt i ledningen och även till politikerna för att få dem att förstå att det måste satsas mer för att göra sjuksköterskeyrket mer attraktivt och göra det lättare att rekrytera nya sjuksköterskor för en bättre arbetsmiljö och då också en bättre och säkrare vård för patienterna.

– Som det är idag är det tufft att göra den medicinska bedömningen om vem av patienterna som kan ligga i korridoren på grund av platsbrist och vem som ska få vård först

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.