Foto: TT

Akut kräftpest i flera vattendrag

Uppdaterad
Publicerad

Pesten härjar i Dalsland och hotar flodkräftan. Nu gäller kräftfiskeförbud och andra fiskereger för att förhindra ytterligare spridning.

Det var efter att privatpersoner sett ett antal döda flodkräftor längs med Svingån som länsstyrelsen inspekterade området och senare konstaterade akut kräftpest. Nu gäller kräftfiskeförbud i Svingån men också i Askejö i närheten av Bengtsfors där kräftpest konstaterades i april.

– Det är extra allvarligt att det händer där. Ska vi bevara flodkräftan i Sverige så är det extra viktigt att den finns kvar i Dalsland och Värmland där beståndet är förhållandevis stort, säger säger Lars Molander, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Kräftpest innebär en rad restriktioner för att inte sprida smittan.

Signalkräftan sprider smittan

– Man får inte fånga kräftor eller transportera levande kräftor från vattenområdet för att använda i andra vatten. Man får inte heller använda fisk som fångats i dessa vatten som betesdjur i andra vatten, säger Lars Molander.

Det är privata inplanteringar av signalkräftan som hotar flodkräftan och gör den sjuk. Signalkräftan, som är den främsta spridaren av pesten, är själv immun men bär smittan. Omkring 97 procent av flodkräftorna tros ha förvunnit under de sista hundra åren.

”Dödsstöten för flodkräftan”

– Signalkräftan är en invasiv art som egentligen inte ska finnas här. Den är dödsstöten för flodkräftan.

Vad skulle det innebära för ekosystemet om flodkräftan försvann helt från svenska vatten?

– Det vet jag inte. Men det finns beslut på att den ska få finnas här och vara en del av vår svanska fauna, säger Lars Molander.

Akut kräftpest

  • Är en mikroskopisk algsvamp (eller parasit) som mellan 1907 och 2007 har infekterat och slagit ut omkring 97 procent av flodkräftorna i svenska vatten. Sprids främst via signalkräftor.
  • Beräknades komma från Nordamerika i början av 1900-talet i samband med import av matkräftor.
  • När akut kräftpest konstateras gäller flera regler. Man får bland annat inte fånga eller transportera kräftor i området eller använda dem som betesdjur i andra vatten.
  • Fisk i vatten där akut kräftpest finns får inte användas som betesdjur i andra vatten. Fisk får dock fångas för eget bruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.