Lloyd May, musikteknolog vid Dartmouth College i USA, och Peter Larsson, musiker i Skövde. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Peter från Skövde styr musiken med neurosensorer

Uppdaterad
Publicerad

Ny teknik skapar helt nya möjligheter för personer med begränsad rörelseförmåga att spela instrument. SVT var med när skövdemusikern Peter Larsson testade neurosensorer med Lloyd May, musikteknolog från USA.
– Redan vid tanken på att jag ska knyta handen så förbereder sig kroppen på att göra det och den lilla signalen kan man kalibrera sensorn att känna av, säger Peter Larsson.

Bakom projektet ligger Sharemusic & Performance Arts, en organisation stödd av regionerna i Västsverige, Jönköping och Skåne. Tanken är att artister inte ska hindras av funktionsvariationer.

Ett armband med neurosensorer kan läsa av de impulser som hjärnan skickar till armen och med hjälp av en dator tolka om det det till ”rörelser” som om personen skulle spelat på instrumentet. Bara tanken på att utföra rörelsen skapar svaga signaler som forskarna är på gång att uppfatta. Därmed skulle i framtiden även personer med helt tappad rörelseförmåga i en hand kunna styra virtuella instrument.

– Ja, det finns några riktigt intressanta saker inom protesområdet där folk använder nervsignaler till att kontrollera olika saker, säger Llloyd May, masterstudent i musik och teknologi vid Dartmouth College i USA.

Styra med tanken

Tekniken är besläktad med arbetet med att ta fram tankestyrda proteser. I förlängningen ska det alltså räcka med bara själva tanken.

– Även om vi bara tänker oss att göra något så förbereder vår kropp för att göra det. Så om vi tänker på att knyta handen riktigt hårt, så skickar nerverna signaler som vi kan registrera, säger Lloyd May.

Hela livet har Peter Larsson velat skapa musik. Nu är det möjligt. Den 26 mars medverkar han i ett arrangemang på Konserthuset i Stockholm och till sommaren blir det ett musiklabb på konserthuset Spira Jönköping.

– Det är ju lycka! Det är ju en befrielse att kunna uttrycka sig i musik, som jag alltid velat göra sedan barnsben, säger Peter Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer