Pilgrimsfalk brakade in i tv-hus

Uppdaterad
Publicerad

En pilgrimsfalk flög rakt in i SVT:s byggnad under måndagen. Den omtumlade rovfågeln fördes till Fågelcentralen.

– Det är ovanligt att stora fåglar flyger in såhär, säger SVT:s Anton Svendsen som är fågelskådare.

Måndagsmorgonen började tufft för pilgrimsfalken i centrala Göteborg. Plötsligt flög den rakt in i SVT:s tv-hus på Lindholmen i centrala Göteborg.

– Det är vanligt att fåglar åker in i glasrutor, men ovanligt att en stor fågel gör det. Och pilgrimsfalken i sig är ovanlig, säger Anton Svendsen, redaktör på SVT Nyheter Väst och fågelskådare.

Anton Svendsen var snabbt på plats för att kolla hur falken mådde, innan den kördes till Fågelcentralen av SVT-personal.

– Den var groggy och hade troligtvis fått en smäll i huvudet. Den satt bara still och så ska inte falkar bete sig.

Utrotningshotad

SVT har tidigare rapporterat om pilgrimsfalkar i Göteborg, och på 70-talet startades ett projekt i västsverige för att rädda den utrotningshotade arten.

– Man har lyckats med projektet, och nu finns en frilevande population. Det innebär att den klarar sig på egen hand men är fortfarande en sårbar art som man håller koll på.

Pilgrimsfalkarna, som är världens snabbaste fågel, har tidigare bott på gasklockan i Göteborg men de häckar nu i Göteborgs hamn.

– Den här falken är ringmärkt så det ska bli spännande att se var den kommer ifrån, säger Anton Svendsen.

”Var försiktig”

Falken är på Fågelcentralen där tar de hand om skadade fåglar. Anton Svendsen påpekar att det är viktigt att vara försiktig med pilgrimsfalken.

– Vi fångade in den, och jag har viss vana att hantera fåglar. Annars ska man vara försiktig när man hanterar dem. De har väldigt stora klor som kan ge köttsår, säger SVT:s Anton Svendsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.