Foto: SVT

Plan från Storbritannien landar på Landvetter – trots förbudet

Uppdaterad
Publicerad

På annandagen blev gränspolisen tagna på sängen när ett passagerarplan från British Airways landade på Arlanda. Idag hände det igen – denna gång på Landvetter.

På grund av den nya mutationen av coronaviruset är det förbjudet att transportera passagerare från Storbritannien till Sverige sedan den 21 december. Ändå landade 33 personer som stigit på planet i London på Arlanda på lördagsmorgonen.

Planet med ankomsttid 10.45 till Landvetter på söndagen hade inga passagerare ombord enligt Swedavia.

SVT Nyheter Väst var på Landvetter för att följa upp detta och mycket riktigt kom inga resenärer till ankomsthallen. Men enligt Swedavia kommer flera passagerare att flyga från Göteborg tillbaka till London.

Tomma plan tillåtna

Enligt Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen finns det inget generellt flygförbud utan det gäller enbart passagerartrafik från Storbritannien till Sverige.

– Både ambulans- och fraktflyg är tillåtet liksom passagerartrafik tillbaka till Storbritannien. Då behöver tomma plan landa på svenska flygplatser  för att hämta kunna hämta upp resenärerna.

Enligt Mikael Andersso berodde annandagens incident på att British Airways missuppfattat de svenska myndigheternas besked. Och att flygbolaget nu ska ha informerats om vad som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.