Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På kort tid har det skett fyra kopparstölder vid järnvägar i Västsverige. I klippet hör du hur Trafikverket tänker agera. Foto: TT/SVT

Ilska efter ny våg av kopparstölder från järnvägar i Västsverige: ”Rent sabotage”

Publicerad

Efter flera års lugn har det senaste månaden skett fyra kopparstölder från järnvägar i Västsverige. Bara sedan gårdagen har stölder orsakat stopp i tågtrafiken mellan Vänersborg och Göteborg två gånger. 

– Det är rent sabotage av anläggningen, säger Mats Wilhelmsson, enhetschef på Trafikverket. 

Starta klippet för att höra vad Trafikverket gör för att stoppa kopparstölderna .

– Man går ut och tar delar av vår anläggning som gör att den inte fungerar, och det får tyvärr den tråkiga konsekvensen att alla som vill resa blir direkt berörda, säger Mats Wilhelmsson. 

Två nätter i rad har det skett kopparstölder i ett avskilt beläget naturområde söder om Trollhättan, vilket har lett till stoppad tågtrafik på sträckan mellan Vänersborg och Göteborg.  

Hundra kilo koppar

Enligt Trafikverket har det skett fyra stölder under den senaste månaden. Totalt ska tjuvarna ha kommit över omkring hundra kilo koppar. 

– Varför det kommer just nu vet vi inte men det får de här väldigt tråkiga konsekvenserna, säger Mats Wilhelmsson. 

Trafikverket kommer nu att utvärdera om bevakningen i det drabbade området behöver förstärkas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.