Pojke fick inte ha klänning och smink på HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

En pojke på ett HVB-hem i Bohuslän förbjöds att ha kvinnligt kodade kläder samt löshår och smink i boendets allmänna utrymmen. Nu lex Sarah-anmäler vårdgivaren dessa begränsningsåtgärder, som ledde till att pojken kände sig kränkt och mådde sämre.

– Händelsen inträffade före min tid, men i dag finns det ingen på boendet som säger att man inte får ha vilka kläder man vill, säger boendets föreståndare till nyhetsbyrån Siren.

Som en åtgärd ska nu personalen utbildas både i HBTQ-frågor och i tvångs- och begränsningsåtgärder. Föreståndaren vill att frågor om etik och värdegrund lyfts upp på regelbunden basis.

– Det är alltid nyttigt att vara uppdaterad i hur olika personer uttrycker sig. Att reflektera över hur vi uppfattar varandra och våra olika perspektiv och förförståelser, säger föreståndaren.

En ny enhetschef har anställts efter händelsen för att säkerställa att personalen har den kompetens och insikt i verksamhetens rutiner som krävs, enligt anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.