Foto: TT

Polis knivskuren i Borås – attackerades av gäng

Uppdaterad
Publicerad

En polispatrull attackerades av ett gäng på Hässleholmen i Borås på tisdagskvällen. Poliserna ryckte ut efter larm om att ungdomar höll på att smälla raketer vid en fotbollsplan, men efter att patrullen kom till platsen attackerades de av en knivbeväpnad person.

Polispatrullen kom fram till fotbollsplanen på Hässleholmen under tisdagskvällen efter att larmet kommit in om att några ungdomar stod och sköt raketer, något som Borås-Tidning var först att rapportera om.

Efter att stämningen lagt sig något stannade patrullen kvar för att prata med boende i området, bekräftar polisens presstalesperson Hans Lippens för SVT Nyheter. Larmet kom vid 19-tiden men det var först vid klockan 20.00 på måndagskvällen som tumultet utbröt i området.

”Hon knivskärs i sidan”

I det skedet kom en mopedist körande mot patrullen, och poliserna bestämde sig då för att stoppa mannen. Helt plötsligt dök en annan knivbeväpnad man upp.

– Han gör då ett utfall, och hon tar upp armen för att skydda sig men knivskärs i sidan, säger Hans Lippens.

Fanns det något som hänt tidigare under kvällen som kan ha påverkat stämningen på platsen?

– Den uppgift jag har är att detta var helt oprovocerat.

”Hade skyddsväst på sig”

Poliskvinnan hade skyddsväst på sig när hon knivskars, men fick föras till sjukhus.

Totalt tre personer har tagits med av Boråspolisen till förhör. Två av personerna misstänks för hot mot tjänsteman och våld mot tjänsteman. Den tredje personen som tagits med ska förhöras och misstänks för våldsamt motstånd.

Stökigt på plats

Vid 22.30-tiden skulle en man i området kontrolleras. Han började då sparka mot en av poliserna och greps, rapporterar TT. Ytterligare tre personer är också frihetsberövade. Tidigare kom uppgifter om att mannen även var misstänkt för knivskärningen, men polisen ändrade sedan sina uppgifter om detta.

Det var mycket folk som hade samlats i området när bråket började.

– Det var många som gick till angrepp mot de här ensamma poliserna. Det kändes fruktansvärt hemskt. De stormade poliserna. Det var kravallstämning, säger ett vittne till Borås Tidning.

Ett område på cirka 100 gånger 100 meter har spärrats av. När TT:s fotograf kom till platsen var det oroligt, men stämningen lugnade senare ned sig.

Samtliga personer som varit inblandade, både i första skedet vid fotbollsplanen och senare under den avsevärt mycket våldsammare situationen, var män i 20-årsåldern, enligt polisen.

Ska ha sparkats hårt i magen

Vittnen som Borås-Tidning pratat med målar upp en dramatisk bild av vad som hände på Hässleholmen under kvällen. En person berättar att det hade samlats väldigt mycket folk i närheten av en skola, och att det där utbröt tumult.

– Plötsligt ser jag på min högra sida hur det kommer en kille springandes mot en polis och hoppar upp och sparkar henne så fruktansvärt hårt i magen. Hon flyger bakåt men lyckas ta upp sin pepparsprej. Bredvid är ytterligare en kvinnlig polis och de sprejar killen, säger vittnet till Borås-Tidning, och fortsätter:

– Då kommer det ytterligare flera killar, ett gäng alltså, som rusar mot de här två kvinnliga poliserna. Då tänkte jag att det går åt helvete. Poliserna var i så stort underläge. Poliserna drog sina vapen och kort senare kommer väldigt många poliser till platsen.

Ett område på cirka 100 gånger 100 meter är nu avspärrat. Enligt tidningens reporter har minst tio poliser samlats vid platsen där knivskärningen ägde rum.

– Nu är det lugnt i området, men vi är kvar med cirka tio patruller i området, sade polisens presstalesperson Hans Lippens strax före klockan 22.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

knivattack mot polis i Borås

Mer i ämnet