Polis: ”Våldsutvecklingen kunde ha varit betydligt lägre”

Publicerad

SVT har kontaktat flera poliser i området som inte har velat ställa upp på en intervju med anledning av att händelsen känns för nära och att de hellre vill fokusera på sitt arbete.

– Jag tror inte man kan smälta sådana här händelser. Man lägger dem på minnet och vet att det kommer hända igen, tyvärr, säger polisen Ulf Boström, som arbetar i en annan del av Göteborg.

Några hundra meter bort från brottsplatsen, fanns det för ungefär 30 år sedan, en lokal polisstation, berättar Ulf Boström.

– Det fanns lokala kvarterspolisstationer i princip i alla Göteborgs förorter. Människorna kände sina kvarterspoliser och poliserna kände familjerna, barnen, skolorna och ungdomsgårdarna.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

– De var med och stärkte upp tryggheten och tilliten i samhället, Ulf Boström.

”Det skapade tillit”

Enligt Ulf Boström var polisens tidigare arbetssätt att föredra då man arbetade nära människorna i områden. Han menar att det stärkte upp både tryggheten och tilliten i samhället.

– Men sedan de försvann har tryggheten och tilliten allvarligt urholkats i Göteborg och hela vårt land, säger Ulf Boström i SVT:s Morgonstudion.

Skulle du säga, om det hade fortsatt på det sättet, hade det här inte hänt då?

– Det som jag vet är att den här våldsutvecklingen vi har haft i vårt land under de senaste 30 åren, den hade varit betydligt lägre, säger Ulf Boström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet