Polisområdeschef Lena Matthijs skrev känlsosamt inlägg om utvisningar och asylpolitik. Foto: TT/Facebook

Polischef skrev uppmärksammat inlägg om svensk asylpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Polisområdeschefen i Borås Lena Matthijs tvingades ge besked om utvisning till en 17-årig flicka – som hon själv är vårdnadshavare för. Nu har hon skrivit ett uppmärksammat Facebook-inlägg där hon ifrågasätter den svenska asylpolitiken.

Lena Matthijs är både polisområdeschef i Borås och deckarförfattare. Men vid sidan av jobbet är hon också engagerad i en 17-årig flicka från Etiopien – som nu ska utvisas, vilket Borås Tidning var först med att berätta.

”Jag känner en stor skam. Skam för att tillhöra det statliga etablissemanget som beslutat att utvisa en sjuttonårig flicka till Etiopien efter fyra år i Sverige, därför att hennes hemland inte bedöms tillräckligt farligt eller eländigt”, skriver hon i inlägget på Facebook.

”Den smärta jag känner”

I skrivande stund har inlägget, med titeln ”Vid ett etiskt vägskäl”, delats över 3.500 gånger och fått närmare 800 kommentarer. I texten beskriver polischefen frustrationen och dilemmat kring att själv arbeta som polis, med skyldighet att verkställa utvisningar, samtidigt som hon är vårdnadshavare åt flickan.

”Jag gav henne beskedet i min egenskap av hennes juridiska vårdnadshavare. Alla dörrar är nu stängda”, skriver hon.

Lena Matthijs skriver att 17-åringen ska utvisas redan innan skolstarten till hösten.

”Det hon jobbar ihop på sommarlovet här i Sverige blir hennes enda kapital. Nu får hon klara sig själv, bäst det går. Jag upplever priset för mitt engagemang. Jag borde ha hållit mig undan för då hade jag sluppit uppleva den smärta jag känner när jag släcker hennes framtidsdrömmar”.

Ifrågasätter asylpolitiken

I samma inlägg ifrågasätter polisområdeschefen den svenska asylpolitiken.

”Har jag rätt att som hög polischef att känna dessa känslor? Har jag rätt att offentligt lyfta frågan kring riktigheten i dessa beslut?” skriver hon och fortsätter:

”Flickan som gråter vid min sida, är en flicka som jag beundrar och tycker så mycket om. En flicka med stor potential och som skulle bli en tillgång för det här landet, med den framtida bristen på kompetent arbetskraft som vi står inför. Jag anser att vi silar mygg och sväljer kameler”.

Matthijs menar att Sverige utvisar ungdomar som hunnit rota sig i landet, samtidigt som man tar emot återvändande från striderna i Syrien som – tvärtom – vill förstöra tryggheten i Sverige.

”Vi lyckas inte heller verkställa utvisningar av grovt kriminella, utan de får stanna eftersom deras liv riskeras om de skickas tillbaka”, skriver Lena Matthijs.

Mest positiva reaktioner

Inlägget publicerades under tisdagen. När SVT Nyheter Väst når Lena Matthijs under onsdagsförmiddagen är hon förvånad över den stora responsen hon fått på inlägget.

– Jag har inte väntat mig att folk skulle orka läsa igenom det, så blir faktiskt förvånad över spridningen och det glädjer mig att det finns så många som känner som jag gör, säger hon.

Varför valde du att göra det här inlägget offentligt?

– Om jag begär av den här flickan och alla andra ungdomar att ha mod nog att återvända till sina länder, så måste jag ha mod nog att lyfta den här frågan när jag ser hur fel det blir. Även om det innebär att folk ifrågasätter min rätt till detta. Men i den här saken känner jag att jag har rätt.

Hur har du tänkt kring det här tidigare, innan det kom så här nära?

– Jag har tyckt att det varit en av våra svåraste arbetsuppgifter. Att vi lägger kraft på att verkställa ungdomar när vi inte lägger samma kraft på att utvisa kriminella personer som håller sig undan utvisning, säger Lena Matthijs.

– I de enskilda fallen blir det på liv och död och det gör vårt jobb ytterst svårt.

Vad har du fått för reaktioner?

– En av över 800 kommentarer har varit negativ på min Facebook-sida än så länge. Det är tyst bland kritikerna, men det är klart att de finns. Man vill ju ha en poliskår som bara säger ja och det är ju i grunden det vi ska göra, verkställa demokratiskt fattade beslut, men jag tycker att jag har en rätt att ha en åsikt om rimligheten i dem.

Till BT berättar hon att hennes chef känner till texten.

– Jag har förankrat texten med min chef, säger Lena Matthijs till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.