När Sven Ahlbin går i pension efter 45 år är det ett olöst mord som han fortfarande grubblar över. Foto: SVT

Polischefen med ett olöst mord

Uppdaterad
Publicerad

Efter 45 år vid polisen går han nu i pension – chefen vid länskriminalpolisen i Västra Götaland Sven Alhbin. Han har lett många framgångsrika brottsutredningar – men ett fall har fastnat i tankarna – ett fortfarande olöst mord.

Det var för tio år sedan på Kyrkogatan i centrala Göteborg. En kvinnlig expedit som arbetade i en liten tygaffär blev oerhört brutalt knivmördad på kvällen. Polisen larmades dit nästa förmiddag.

Men ännu idag, trots dna-spår efter den kvinnliga mördaren och trots bra vittnesmål från omgivningen, är fallet olöst.

Detta är frustrerande för polischefen Sven Alhbin som nu i februari går i pension.

”Ett lagarbete”

Men under åren har han lett många brottsutredningar som har varit framgångsrika – det gäller bortförandet av Fabian Bengtsson, mordet på 10-årige Bobby, värderån på Landvetter och i postterminalen – och gängkrig.

– För att brottsutredningar ska bli framgångsrika krävs ett monotont och noggrant arbete som är ganska oglamoröst. Det är ett lagarbete i alla delar, säger Sven Alhbin.

– Bra poliser ska vara initiativrika, ha fantasi, intresse, entusiasm och arbetsglädje, säger den avgående polischefen Sven Alhbin. De ska vara humanister. Vi har med människor att göra. Vi måste skapa relationer och hantera människor med respekt utifrån de verksamheter vi bedriver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer