Polischefen: Resultatet av illegal vapenimport

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot fredagen exploderade en handgranat i Gårdsten i Göteborg. Den här typen av militära vapen är enligt polisen inte helt ovanliga.

– Väldigt många av de kriminella nätverken har tillgång till den här typen av vapen, säger Erik Nord, polischef område Storgöteborg.

Erik Nord berättar att polisen under 90-talet såg flera inbrott i svenska så kallade mob-förråd, militära vapenförråd, men att det numer nästan uteslutande handlar om vapen som importeras illegalt från utlandet.

– Det kommer främst från länder som har god tillgång på vapen men nu börjar vi också se att det dyker upp 3d-printade vapen, säger han.

Ingen skadades

Handgranaten detonerade utanför en lägenhet i entréplan i Gårdsten. Två personer befann sig i lägenheten men ingen ska ha skadats. Polisens rubricerar händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.