Starta klippet för att se den känslosamma intervjun med polisen Ulf Boström. Foto: Shohreh Zare/SVT

Polisen i tårar efter frågan om gängens dolda offer: ”Helt chanslös”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska företagare har förlorat sina familjer, sina verksamheter eller tvingats flytta utomlands i rädsla för att bli dödade, visar SVT:s granskning.

Anledningen: De blir systematiskt utpressade av kriminella nätverk.

Nu slår Göteborgspolisen Ulf Boström larm om att problemet är gigantiskt och att inte ens polisen kan skydda offren.

– Antingen betalar du eller så står du emot och ditt liv fördärvas totalt, säger han.

Starta klippet för att se den känslosamma intervjun med polisen Ulf Boström – som förklarar vilka som drabbas och den maktlöshet han känner inför problemet.

Integrationspolisen Ulf Boström har arbetat i nordöstra Göteborg i 16 år. Hans telefon ringer hela tiden. Oroliga mammor till gängmedlemmar, imamer och människor som inte förstår ett papper de fått från en myndighet.

Boström: Därför kan polisen inte skydda offren

Han möter många av de människor som lever under konstant dödshot, de som betalar till gäng och släktbaserade kriminella nätverk, och de som vägrat. Han menar att polisen inte kan skydda de som anmäler, inte ens om de får skyddat boende.

– Det är bara temporärt och få som blir skyddade på det sättet får ett fullvärdigt liv. Eftersom vi under så lång tid låtit den här verksamheten bre ut sig i hela Sverige så har de gäng i alla de större städerna. De har ögon och öron överallt. 

SVT Nyheter Väst har under flera år träffat ett tiotal personer runt om i Sverige som vägrat betala. Offren är i första hand personer med utländsk bakgrund. De kriminella anser att de är lättare att komma åt, enligt Boström.

– Om du inte har en stor släkt som kan skydda dig är du helt chanslös, säger han.

Försöker få politikerna att förstå

Han har länge kämpat för att få andra att förstå att den organiserade brottsligheten är så mycket mer än de uppmärksammade skjutningarna. Ulf Boström är engagerad i det lokala partiet Demokraterna och uppmärksammades bland annat när han 2019 anmälde 300 IS-svenskar för medhjälp till mord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.