Polisen: Det rör sig om ett hatbrott

Knivdådet i Trollhättan rör sig om ett hatbrott. Det konstaterar polisen för SVT Nyheter.

– Vi har konstaterat att det rör sig om ett hatbrottsmotiv med rasistiska förtecken. Det vi kan konstatera utifrån vittnesmål är att han på platsen väljer ut offer utifrån etnicitet, säger Niclas Hallgren, kommenderingschef på polisen till SVT Nyheter.

Anledningen till att de nu kan säga det är att tre faktorer pekar på hatbrottsmotiv. Dels handlar det om hur knivmannen var klädd vid dådet och hur han rörde sig på platsen, och hur han valt ut sina offer. Sen handlar det också om fynd i gärningsmannens lägenhet.

Vad hittade man i husrannsakan?

– Jag kommer inte att gå in på några detaljer när det gäller det.

Utanför skolan är det alldeles lugnt, så när som på ett par polisbilar och de poliser som patrullerar området. Men de många ljusen, nallebjörnarna och breven vittnar om vad som hände här i går.

Intresse för nazism

Skolan Kronan ligger i ett område med många nyanlända. Knivmannen har tidigare uttryckt intresse för Hitler, högerextremism och nazistiska miljöer på internet.

Den hjälm mannen bär på en bild som togs på skolan är förvillande lik den som Nazitysklands soldater bar under andra världskriget. Polisen uppger dock att han inte haft några kända kopplingar till högerextrema eller nazistiska miljöer, och han är inte känd av polisen sedan tidigare.

Skolan håller stängt i dag, eftersom polisens utredningsarbete fortsätter inuti byggnaden.

– Vi kommer också att höra vittnen nu under dagen, säger Niclas Hallgren på polisen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet