Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Biträdande lokalpolisområdeschef i Trollhättan Miran Shwan. Foto: Rebecka Adin/SVT

Polisen i Trollhättan efter dödsfallet i arresten: ”Följt alla rutiner”

Uppdaterad
Publicerad

En särskild avdelning hos polisen har nu tagit emot ärendet med kvinnan som avled i arresten i Trollhättan i lördags. De ska utreda om någon begått tjänstefel. Polisen säger nu att man följt alla rutiner – men kan ändå inte utesluta att man gjort något fel.

Hör biträdande lokalområdespolischef Miran Shwan om händelsen i klippet ovan.

Det var vid midnatt på fredagskvällen som polisen omhändertog en 27-årig kvinna enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer. Hon fördes till arresten där hon på lördagsmorgonen hittades livlös i cellen.

Hjärt- och lungräddning påbörjades omgående och kvinnan fördes till Näl där man kunde konstatera att kvinnan var död.

Händelsen är anmäld och kommer utredas av avdelningen för särskilda utredningar, SU, en fristående del av Polismyndigheten.

– Det är rubricerat som tjänstefel, men det kan komma att ändras under utredningens gång, säger Helena Brundin, adminstratör på SU.

En åklagare på Särskilda åklagarkammaren är den som leder arbetet, som förundersökningsledare. Kammaren uppger att en förundersökning om tjänstefel är inledd.

Avdelningen för särskilda utredningar vid polisen, SU, utreder anmälningar mot poliser och vissa andra offentliga befattningshavare, som till exempel åklagare, domare och vissa politiker.

När en anmälan är upprättad på SU överlämnas den alltid till åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, SÅK, som beslutar om en förundersökning ska inledas eller inte. I beslutet tar åklagaren bland annat hänsyn till om det som påstås är ett brott och om anmälan är tillräckligt specifik för att händelsen ska kunna utredas. Om åklagaren beslutar att inleda en förundersökning utreder SU ärendet med åklagaren som förundersökningsledare.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer