Storgöteborgs polisområdeschef Erik Nord och Polisregion Västs polischef Klas Friberg höll presskonferens med anledning av den omkomna polismannen. Foto: SVT

Polisen om dödsolyckan i Göteborg: ”En ren olyckshändelse”

Uppdaterad
Publicerad

Att en polisman kördes ihjäl på E20 i Göteborg i samband med en rånarjakt var med all sannolikhet en olyckshändelse. Det bekräftade Polisregion Västs regionchef Klas Friberg och Storgöteborgs polisområdeschef Erik Nord vid en presskonferens på söndagen.

– I det här läget ser det ut att vara en tragisk påkörning av en bilist som inte räknade med att det skulle finnas personal på vägbanan, säger Erik Nord.

Polisregionchef Klas Friberg inledde med att välkomna till en pressträff de inte gärna hade velat hålla. Efter att ha konstaterat att en polisman dödförklarats på Sahlgrenska sjukhuset vid 11:30-tiden, i efterdyningarna av ett rån vid Kaggeledstorget i östra Göteborg kl. 09:30 och efterföljande polisjakt, kallar han händelsen ”ett tragiskt, ofattbart sorgligt slut för en av våra medarbetare”.

Polisområdeschef Erik Nord beskrev händelseförloppet mer ingående:

– 09:30 kommer ett larm till vår regionledningscentral om ett pågående butiksrån på Kaggeledstorget i de östra stadsdelarna. Vi kommer väldigt snabbt dit, det ansluter bilar ifrån flera olika håll. I samband med att rånet avslutas lämnar fyra gärningsmän i en bil, och det blir en kort förföljelse i området. Sedan hamnar de på andra sidan E20, åt Gamlestadshållet till, säger Erik Nord.

Gärningsmännen överger då bilen och försöker undkomma genom att springa från platsen.

– Polisbilar ansluter från flera håll – den polisbil där den förolyckade polismannen färdas kommer från centrumhållet – och stannar till när de ser gärningsmännen fly över och vid E20 i höjd med en gångbro vid Gustavsgatan. Poliserna stannar för att hjälpa till med gripandet, och den förolyckade polismannen ger sig över i vägbanan på E20. Där blir han påkörd av en bilist som kommer från Partille-hållet. Det är en kraftig påkörning och han blir mycket svårt skadad direkt, fortsätter Erik Nord.

LÄS MER: Polis påkörd efter väpnat rån – avled på sjukhus

”Stor sorg och nedstämdhet”

Polismannens kollegor var omedelbart på plats för att påbörja livräddande insatser.

– Vi får snabbt fram sjukvårdsutbildad personal från polisen som ger honom första hjälpen. Han färdas med ambulans till Sahlgrenska sjukhuset, men som sagt var fick det en tragisk utgång. De preliminära uppgifter jag har när det gäller trafikolyckan är att det är en ren olyckshändelse. I det här läget ser det ut att vara en tragisk påkörning av en bilist som inte räknade med att det skulle finnas personal på vägbanan, säger Erik Nord.

Klas Friberg beskrev sedan polisens fortsatta arbete kring händelsen.

– Vi jobbar dels med en förundersökning där det just nu finns fyra gripna gärningsmän, misstänkta för rånet på Kaggeledstorget. Det sker också en utredning kring denna, som vi bedömer det, olyckshändelse där vår medarbetare tragiskt blev påkörd och senare avled på sjukhus. Vi jobbar också med det vi kallar för krishantering. Det kan vara externa personer som varit vittnen till olyckan och som vi behöver stödja, men framför allt är det intern krishantering, säger Klas Friberg.

Fler personer ska ha försökt rädda livet på polisen.

– Andra har varit vittnen till olyckan och de efterföljande händelserna. Den avlidne polismannen har naturligtvis väldigt många medarbetare som i det här läget känner stor sorg och nedstämdhet över det som hänt, och vi jobbar nu med att på ett strukturerat sätt försöka stödja alla som finns runtomkring. Vi kommer också göra allt vi kan för att stödja polismannens anhöriga.

LÄS MER: Vittnet: ”Kom två poliser med hund och dragna vapen”

”Mycket initiativ och dådkraft”

Efter presskonferensen svarade Klas Friberg på frågor från SVT Nyheter Västs reporter Andreas Granath.

Finns det något regelverk för poliser som hamnar i dessa lägen, vilka beslut och risker man ska ta?

– Det finns naturligtvis regelverk kring det mesta som vi gör, men det finns också mycket initiativ och dådkraft hos våra medarbetare, de vill göra ett bra jobb. Jag är helt övertygad om att vi kommer få en bättre bild efterhand om vad det var som hände i detalj. Vi har en del information redan nu, men vi vill naturligtvis inte gå ut med allt förrän vi har en tydlig bild, säger Klas Friberg.

Vad gör ni för att stötta kollegor och anhöriga?

– Vi har i regionen gått upp i vad vi kallar en särskild händelse med särskild ledning, och vi har framför allt just nu koncentrerat oss på att göra ett bra arbete med krishantering. Det gäller både medarbetare och anhöriga, framför allt de som i dag varit inblandade i händelsen – en del har varit vittnen och en del har gjort första hjälpen på vår kollega, och det är de vi i dag inriktar oss på. Sedan får vi göra en bedömning efterhand av huruvida vi behöver fördjupa och förlänga de här insatserna. Jag är övertygad om att det är ett arbete vi kommer få bedriva länge, för sorgen och förstämdheten är stor här i huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.