Foto: SVT

Polisen: ”Folk pratar med oss på ett annat sätt än tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Två män påträffades skottskadade på Biskopsgården under söndagskvällen, varav en av dem senare avled. Den andre vårdas på sjukhus och har under måndagen hörts av polis. Polisen märker av ett nytt samtalsklimat bland de boende.

– Folk pratar med oss på ett annat sätt än tidigare. Vinden verkar ha vänt, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Den ene mannen var livlös när polis kom fram till platsen strax innan klockan sju på söndagskvällen. I närheten låg hans vän som också var svårt skottskadad och som bett en förbipasserande att larma ambulans.

Den livlöse mannen förklarades död några timmar senare på sjukhus. De båda männen är välkända av polisen sedan tidigare, och har kopplingar till kriminella nätverk.

Den skadade mannen är förhörd av polisen

Under natten till måndagen opererades den skadade mannen och under dagen kunde polisen höra honom.

– Han har berättat händelseförloppet så som han upplevde situationen, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

Polisen saknar vittnen som såg skjutningen

Polisen har under måndagen knackat dörr i området och väntat på resultat från de tekniska undersökningarna. Man har inte kunnat berätta särskilt mycket om vad som hänt eftersom de saknar direkta vittnesuppgifter från söndagskvällens händelser.

Man har endast uppgifter om vissa fordon som rört sig i området, och uppgifter om när folk har hört skott som avlossats.

Polisen har märkt att samtalsklimatet i Biskopsgården har förändrats.

-  Folk pratar med oss på ett annat sätt än tidigare. Vinden verkar ha vänt. Boende här är förmodligen mindre rädda nu eftersom det har varit så lugnt i Biskopsgården under det senaste året. Efter åratal av flera skjutningar så har vi ju bara haft två hittills i år, säger Christer Fuxborg.

Bilden av att det varit ett lugnt år i Biskopsgården bekräftats av en person som bor i området och som SVT Väst träffar på måndagsförmiddagen.

– Det har varit ett fantastiskt år, och det är en väldigt bra sammanhållning mellan de boende här, säger hen.

Såg en av de skadade

– Jag såg en man gå upp upp på en bergkulle här i närheten, lägga sig ned och ropa på hjälp. Sedan larmades polisen av förbipasserande.

Polisen har nu upprättat en särskild händelse som uppges hålla på, ungefär, fram till helgen.

– Vi är väl 50 till 60 personer som arbetar med det här just nu och vi kan bli ännu fler, beroende på vad som händer säger Christer Fuxborg.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt eller gripen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.