”Vi går inte in på vad personer har sagt i enskilda förhör, men vår bild är att den här personen har försökt att skydda barn och därmed blir nedstucken, säger polisens presstalesman Ulla Brehm om 20-årige Lavin Eskandar.” Foto: Privat/TT

Polisen: Hans insats räddade liv

Uppdaterad
Publicerad

20-årige Lavin, som mördades vid skolattacken i Trollhättan, blev nerstucken när han försökte skydda barnen.
Under lördagskvällen samlades många anhöriga för att anordna en minnesstund för honom.

Vid minnesstunden berättar kusinen Wisam Khisro om sorgen efter Lavin Eskandars död.

– Jag är väldigt ledsen men vi i familjen är också stolta över att han gjorde något för barnen.

Det duggregnar i Trollhättan på lördagen när ett tjugotal anhöriga till Lavin kommer till skolan. Hans mamma håller upp ett fotografi med sin mördade son.

– Han är en hjälte. Han räddade barn, säger hon till TT.

Lavins bror säger att det inte finns några ord för att beskriva det som har drabbat hans familj. Efter besöket vid den improviserade minnesplatsen ska hela familjen samlas för en minnesstund.

– Vi har inget hat mot gärningsmannen, för min bror gav oss så mycket kärlek. Det finns ingen plats för hat i våra hjärtan, säger han till TT.

Polis på platsen

Internationella medier har stått på kö för att få prata med elevassistentens familj. 20-åringens bror säger sig ha fått över 15.000 meddelanden på Facebook.

En av de anhöriga går fram till polisen Magnus Svensson och kramar om honom.

– Vi arbetar med trygghetsskapande verksamhet i dag. Vi är på plats och visar upp oss och finns här om de anhöriga vill ställa frågor, säger han.

Fortfarande kommer människor till skolan för att tända fler ljus och lägga ned blommor. När 20-åringens familj lämnar platsen vänder sig hans pappa till de som har samlats på platsen.

– Jag vill tacka alla, säger han.

Polisen: Han skyddade liv

Den 20-årige elevassistenten har hyllats som en hjälte i Trollhättan. Flera vittnen har beskrivit hur han blev ihjälhuggen när han försökte skydda skolbarnen.

Bilden av att Lavin gjorde en hjälteinsats vid skolattacken delas av polisen i Göteborg.

– Vi går inte in på vad personer har sagt i enskilda förhör, men vår bild är att den här personen har försökt att skydda barn och därmed blivit nedstucken själv, säger presstalesman Ulla Brehm och fortsätter:

– Vår bild är att han har gjort en insats där han har räddat liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet