Polisen bytte efter beslaget ut narkotikan mot mjöl. Foto: Polisens förundersökning

Polisen hittade stor knarkgömma och automatvapen

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalas för ett beslag av elva kilo amfetamin och ett automatvapen i Borås. Polisen lurade ligan och bytte ut drogen mot mjöl och vapnet mot en attrapp. Målet är ett av flera större narkotikaärenden den senaste tiden.

Det är ett av flera stora narkotikaärenden i Borås den senaste tiden. I oktober upptäckte socialtjänsten vid ett tillsynsbesök en narkotikafabrik i en lägenhet. Då hittades totalt 43 kilo amfetamin.

– Vi är naturligtvis väldigt nöjda att vi gång på gång kan plocka ett antal kilon från marknaden. Det försvårar ju narkotikahanteringen. Sedan är jag inte så naiv att jag tror att den upphör för det. Men vi kan i alla fall störa den, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

”Väldigt mycket”

Den här gången hittade polisen i januari i år över 11 kilo amfetamin i ett förråd på stadsdelen Norrmalm i Borås.

– Det är ju väldigt mycket, men numera inte extremt mycket, säger Per-Erik Rinsell.

Har det blivit vanligare med den sortens brott i Borås?

– Jag tror att det är väldigt svårt att säga. Om det är en trend eller om det är tillfälligt. Om vi räknar tolv månader bakåt så har vi gjort flera anmärkningsvärt stora beslag i Sjuhäradsbygden.

Fann skjutvapen

I förrådet fann polisen även en Kalasjnikov, en automatkarbin. Efter att polisen beslagtagit narkotikan byttes den ut mot mjöl och skjutvapnet mot en attrapp. Efter beslaget sattes kameror upp för bevakning av förrådet. Inom loppet av några dagar greps tre personer.

– Vi grep i två omgångar personer som hämtade ut vad de trodde var narkotika från förrådet, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Rättegång väntar

En man i 60-årsåldern och en man i 50-årsåldern åtalas nu för grovt narkotikabrott. De åtalas även för grovt vapenbrott för innehav av en automatkarbin, ett helautomatiskt skjutvapen. En man i övre 20-årsåldern åtalas för försök till grovt narkotikabrott och försök till grovt vapenbrott.

Mannen i 50-årsåldern har delvis erkänt en mindre del av narkotikahanteringen. De andra två förnekar helt, enligt åklagaren.

Rättegången startar den 22 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.