IS-återvändare ska förhöras i riktad insats. Foto: Arkivbild

Polisen i Göteborg ska förhöra kända jihadister

Uppdaterad
Publicerad

Alla personer som har återvänt till Göteborg efter att ha anslutit sig till IS i Syrien och Irak ska förhöras. Målet är att ta reda på vad som skett under resorna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om en insats som polisen i Göteborg genomför i samarbete med andra myndigheter. Omkring 100 personer beräknas ha återvänt till Sverige efter att ha rest till IS områden i Syrien och Irak. Polisen ska nu utreda om de kan ha begått terrorbrott under sina resor, men även om andra brott, som exempelvis bidragsfusk, begåtts.

Olika historier

Polischefen i nordöstra Göteborg, Ulf Merlander, säger till Aftonbladet att man kommer att förhöra 25 personer i området. Hittills har fem personer förhörts, utan att någon förundersökning inletts.

– De har lite olika historier, men flera av dem har sagt att de rest ner för att hjälpa civila i kriget, säger Ulf Merlander till Aftonbladet.

Storgöteborgs polischef Erik Nord tycker insatsen är bra.

– Det är bra att vi förhör dem inom ramen för brottsutredningar. Tröskeln är låg – kan misstänkas- men det ger oss legitimitet i förhören, skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.