Graden av beväpning har ändrats så att personal i polisbilar har med sig vapnet MP5 Foto: TT

Polisregion väst höjer nivån av beväpning

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Väst höjer nivån av beväpning på grund av det försämrade säkerhetsläget. Personal i polisbilar har nu alltid med sig förstärkningsvapen. 

– Det finns inget konkret hot utan vi gör det för att höja vår förmåga och göra allmänheten tryggare, säger Dan Windt, chef för utredningsenheten. 

Förändringen genomfördes under den gångna veckan som en direkt följd av att säkerhetspolisen och polisen bedömt att säkerhetsläget i Sverige har förändrats till det sämre. Graden av beväpning har ändrats så att personal i polisbilar har med sig vapnet MP5, något som GP var först med att rapportera om.

– Det är ett vapen som används av ingripandepoliser och områdespoliser. Det är samma ammunition som finns i vår tjänstepistol men det är mer ammunition i den. Det är som en kulsprutepistol, säger Dan Windt på polisen.

Kommer bäras dolt

Enligt Dan Windt innebär inte förändringen att allmänheten kommer att se poliser med förstärkningsvapen i vardagen.

– Det här kommer inte innebära att polisen kommer gå omkring med förstärkningsvapen i händerna, utan att de finns med i fordonen eller bärs dolt av polispersonalen.

Även graden av beväpning inne på polisstationer har ökat. 

– Nu har vi också förstärkt så att vi är ibland beväpnade även vid inre tjänst, alltså när vi arbetar inne polisstationen. Där har vi höjt vår grad av beväpning, säger Dan Windt.

Inga konkreta hot

Enligt Dan Windt finns inga konkreta hot just i polisregion väst. Varje region tar beslut om graden av beväpning.

– Eftersom säkerhetsläget har försämrats i Sverige så har vi också inom polisen tagit hänsyn till det och anpassat vår bedömning till det rådande läget helt enkelt, säger Dan Windt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.