Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunpolis Tony Bengtsson berättar hur du bäst skiljer en äkta polis från en falsk. Foto: Lisa Johansson/SVT

Polisen i Uddevalla varnar för falska civilpoliser

Publicerad

Polisen i Uddevalla varnar för falska civilpoliser efter en incident under natten till onsdagen.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Tony Bengtsson, kommunpolis.

Det var under natten mot onsdagen som en man blev stoppad på Skogslyckan i Uddevalla. Bilen hade blåljus och föraren som utgav sig för att vara civilpolis sa att mannen hade kört för fort och ville se hans legitimation. Men något fick föraren att reagera, och när han kontaktade den lokala polisen fick han veta att det hade rört sig om en bedragare.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, det är medborgarnas tillit till vår yrkesroll. De ska känna sig trygga när de blir stoppade av en polispatrull.

Krockade under natten

Polispatruller jagade under onsdagskvällen efter den misstänkta bilen två gånger och försökte få den att stanna, bland annat krockade de in i den vid ett tillfälle. Men den kom undan.

Nu söker de efter iakttagelser från allmänheten om en mörk Volvo S60 av äldre modell, utan registreringsskyltar och med plåtskador.

Så ska du agera om du blir stoppad av en civilpolis – kommunpolisen Tony Bengtsson förklarar

Liknande händelse nyligen

För ungefär två veckor sedan fick lokalpolisen i Uddevalla en fråga från regionens ledningcentral om man hade gjort ett så kallat ”civilt stopp” i området. Också den gången visade det sig handla om en ”falsk civilpolis”. Då hade bilföraren blivit bestulen på sitt bankkort av den personen som utgav sig för att vara polis.

Enligt Tony Bengtsson vet man inte om de två händelserna har något samband. Men man är intresserad av iakttagelser från allmänheten och vill även komma i kontakt med de förare som stoppats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer