Polisen uppmanar allmänheten att hålla ögonen öppna för organiserade slagsmål. Foto: Anders Wiklund / TT

Nytt fenomen – verklighetens ”Fight club”

Uppdaterad
Publicerad

Frivilliga gatuslagsmål har förekommit i Norrby i Borås under de senaste veckorna. Slagsmålen har filmats och lagts ut på nätet. Enligt polisen är det så unga som 12-åringar som deltar.

Under de senaste två veckorna har polisen fått flera larm och tips rörande unga som deltar i regelrätta slagsmål i stadsdelen Norrby i Borås, vilket bt.se var först att berätta om. Den första utryckningen skedde till en fotbollsplan. När patrullen kom till platsen kunde de se ett stort gäng ungdomar samlade i en ring, med två i mitten – inte helt olikt scener ur 1990-talsfilmen ”Fight club”.

– Ungdomarna hävdade att de bråkade på skoj. Vi förstod inte omfattningen då, säger kommunpolisen Anders Cronehag.

Det visade sig senare att det inte var en engångsföreteelse. Vid den senaste utryckningen hade 50–60 ungdomar samlats i ett garage, men de sprang från platsen då polisen kom. Ungdomar ska ha filmat slagsmålen som förekom där, och det är sådana filmer som sedan spridits i sociala medier.

Vad tänker ni om det ni har sett?

– Konkret är det ungdomar som står i ring. Pojkar med handskar som boxas, bankar på varandra ganska rejält. Det här kan få fruktansvärda konsekvenser. Det viktigaste är att få stopp på det så att ingen skadas allvarligt. Vuxenvärlden måste hålla ögonen öppna.

Är detta lagligt?

– Det kan vara brottsligt och vi har upprättat en anmälan om misshandel. Vid samtyckesvåld rör det sig om ringa misshandel, till exempel en knuff, en örfil, den typen av våld. Misshandel av normalgraden är brottslig, enligt praxis. Och här är vi dessutom tveksamma till hur stort samtycket är, vi har grupptrycksproblematiken.

Har ni hört om liknande företeelser på andra orter?

– Nej inte hört, vi har kollat runt. Det var ett tillfälle i Varberg, men det var på en skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borås

Mer i ämnet