Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Selindh, gruppchef vid polisen i nordöstra Göteborg, berättar att personer som polisen tagit till psykakuten ofta släpps ut direkt. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT

Polisen bedömer tvångsvård – patienter släpps ut snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Flera poliser som SVT Nyheter Väst har talat med reagerar på att personer som de lämnar vid psykakuten är ute på gatorna igen kort därpå.

– Det är en frustration, har vi inte ens möjlighet att hjälpa individer som mår så dåligt att de själva väljer att avsluta? säger Johan Selindh, gruppchef vid polisen i nordöstra Göteborg.

Unika siffror som SVT Nyheter Väst begärt ut visar att runt 40 procent av personer som kommit till psykakuten med polisen fick vård kortare än ett dygn.

Polisen kan fatta beslut om att tvångsomhänderta suicidala personer och köra dem till psykakuten. Det gör polisen Johan Selindh några gånger varje månad.

– Det har ökat stadigt sedan 2015, säger han.

Han träffar ofta på samma individer ute igen. Bara timmar eller dagar efter att dessa körts till psykakuten.

– Man hade aldrig accepterat att komma in till ortopeden med ett brutet ben, och gå därifrån med ett brutet ben. Men i psykiatrin kan man komma undan med det.

Korta vårdtider

SVT har begärt ut statistik från Sahlgrenska universitetssjukhuset över hur många vårddygn personer fått inom psykiatrin när de kommit in till psykakuten med polisen. Polisen kan köra dit dem utifrån lagen om psykiatrisk tvångsvård, men också utifrån andra kriterier (se faktaruta). 

Ett stickprov för de första två veckorna i mars och september visar att 59 respektive 58 procent lades in för vård längre än ett dygn (59 procent), men de flesta vårdades kortare tid än en vecka.

”En katastrof”

Anders Klingberg, kommissarie och ansvarig för utredningsverksamheten i Nordöstra Göteborg, tycker att psykvården har försämrats.

– Psykvården är en katastrof, utifrån min synvinkel. De som är psykiskt sjuka och också begår brott, de blir bara fler och fler, säger han.

Han berättar hur det var före den stora psykvårdsreformen, 1995.

– Då kunde vi köra personer till Lillhagen, där en läkare sa att ”nej, du ska vara här en månad nu, vare sig du vill eller inte”. Men nu har vi folk som vill bli inlåsta, dom vill ha hjälp – ändå blir de utsparkade.

Nu ser polisen många fler psykiskt sjuka personer ute, berättar han. Och vissa går så långt som till självmord.

– Man får inte den vård man behöver första gången. Man måste gå ner sig så fruktansvärt. Så många väljer istället att avsluta det själv.

Chefläkaren på Sahlgrenska skriver i ett mejl till SVT att det inte är samma sak att inte bli inlagd som att inte få vård.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln uppgav vi felaktiga siffror, eftersom Sahlgrenska universitetssjukhusets presstjänst efter publicering upptäckte att de hade gett felaktiga uppgifter till oss.

Så många lades in för psykiatrisk vård – stickprov

1-15 mars 2022:

Antal patienter som kom till psykakuten med polis: 78 personer

46 personer fick vård längre än ett dygn = 59%

22 st av dem fick vård längre än 6 dygn.

1-15 september 2022:

Antal patienter som kom till psykakuten med polis: 76 (men 73 unika personer, samma person kan ha kommit flera gånger)

42 personer fick vård längre än ett dygn= 58% 

25 st av dem fick vård längre än 6 dygn.

Fotnot: Polisen kör personer till psykakuten utifrån LPT 47§, lagen om psykiatrisk tvångsvård, men kan också köra dit dem utifrån andra lagrum, exempelvis hälso- och sjukvårdslagen. I statistiken är siffrorna sammanslagna.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.