Under manifestationen i Stockholm skades bland annat sex poliser. I klippet berättar Storgöteborgs biträdande polisområdeschef om hur göteborgspolisen förbereder sig inför väntade manifestationer. Foto: SVT

Så kommer polisen agera vid coronademonstrationen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

På lördag väntas nya olagliga demonstrationer mot coronarestriktionerna hållas på flera håll i landet, bland annat i Göteborg.

Polisen förväntar sig att det kan bli stökigt – och kommer agera om det behövs.

– Vi tänker inte tillåta en grupp som är betydligt större än de åtta som är tillåtet, säger Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg.

Demonstrationer planeras i ett 40-tal länder över hela världen under parollen World wide rally for freedom.

I Sverige har manifestationer annonserats i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Arrangörerna har inte ansökt om tillstånd och demonstrationerna väntas bryta mot lagen som finns nu under pandemin, som säger att bara åtta personer får samlas på en plats.

– Demonstrationsrätten är grundlagsskyddad och viktig men just nu, när det pågår en pandemi och dessutom smittspridningen ökar, är det direkt olämpligt att samlas i stora grupper, säger Anders Börjesson.

I klippet hör du Anders Börjesson om hur polisen kommer agera om demonstranterna blir för många

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.