Många nätförövare finns på sociala forum som är populära hos barn. Foto: arkivbild TT

Polissatsning mot sexbrott på nätet

Publicerad

Polisen i Västsverige tar krafttag mot övergrepp mot barn på nätet. Ett nytt regionalt it-brottscentrum ska leda till ökad uppklarning.
– Brottsligheten har fått en ny arena och här behöver vi bli bättre, säger Birgitta Dellenhed, chef för it-brottssektionen.

Internet har visat sig vara ett utmärkt verktyg för förövare att ta kontakt med barn i sexuellt syfte, så kallad grooming. Det är också här som barnporr sprids. Nu bygger polisen i region Väst upp ett it-brottscentrum för att bättre kunna avslöja och förhindra nätrelaterade sexbrott mot barn. Tanken är att sektionen ska stå för ett helhetsperspektiv.

Vi har lättare att se mönster och koppla samman ärenden, säger polischef Birgitta Dellenhed.

– När ärendena ligger på varje lokalpolisområde, så är det svårt att se ett mönster. Samlar vi dem kan vi tydligare identifiera mönster och sammankoppla ärenden. Då utreder vi mer effektivt, säger Birgitta Dellenhed, som är chef för den nya avdelningen.

20-tal specialister anställs

Ett 20-tal personer med spetskompetens inom området har rekryterats till sektionen. Deras uppgift blir bland annat att minutiöst granska filmer och bilder som tagits i beslag.

– Vi gör allt för att identifiera både förövare och offer, säger Birgitta Dellenhed.

Offren kontaktas och erbjuds hjälp inom vården. Genom att identifiera offren har polisen också möjlighet att kunna avslöja pågående brottslighet.

Fler regionala it-brottscentrum är på gång i landet. Polismyndigheten har också utvecklat ett gemensamt anmälnings- och utredningssystem som ska underlätta samarbete över regiongränserna.

– En förövare på nätet bryr sig ju inte om var offret bor, konstaterar Dellenhed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer