Tillsammans med ekobrottsmyndigheten har polisen lyckats beslagta både material och pengar. Foto: TT

Polisen sprängde olagligt tobaksnätverk

Publicerad

Polisen tror sig ha nystat upp en illegal tobaksliga. Ligan ska ha tillverkat egna produkter i en lokal i Göteborg för att sedan sälja den vidare och smita undan skatt.

Det är P4 Väst som rapporterar om ligan som misstänks ha upprättat en illegal tobaksfabrik i Göteborg. Enligt kammaråklagare Anders Berndtsson-Sandell handlar det om så mycket som åtta ton illegal tobak som sålts av nätverket.

– Det är de misstankar vi arbetar utifrån nu. Den siffran kan justeras både uppåt och neråt, säger han till P4 Väst.

Tillsammans med ekobrottsmyndigheten har polisen lyckats beslagta både material och pengar. Fem personer sitter anhållna och nio personer misstänks för brott.

– Vi har utrett vart den svarta tobaken tagit vägen. Den har sålts till handlare runt om i regionen och också andra delar av Sverige, säger Anders Berndtsson-Sandell till P4 och fortsätter med att poängtera att ligan troligen gjort stora vinster på sin olagliga verksamhet:

– En stor del av pengarna man betalar för röktobak eller cigaretter består av skatt.

Enligt P4 kan det handla om så mycket som 16-17 miljoner kronor i uteblivna skattepengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.