Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör komissarien Peter Ljungdahl berätta om tillslaget de gjorde i lördags i Örgryte (Göteborg) efter ett tips om en misstänk lägenhetsbordell i den här stadsdelen. Foto: SVT

Efter sexköpsavslöjandet – polisen utreder misstänkt koppleri

Uppdaterad
Publicerad

I lördags kväll åkte polisen till Örgryte i Göteborg efter ett tips om misstänkt sexhandel. En av de som fanns på platsen och erkände att han köpt sex var KS-ordföranden i Kungsbacka, Hans Forsberg (M). Ärendet är nu överlämnat till sektionen mot internationell och grov organiserad brottslighet, IGOB. 

Polisen fick ett tips i lördags kväll och skickade en patrull till platsen.  

– Det var ingen planerad insats. Det var vittnen på plats som ringde in till ledningscentralen och rapporterade att något inte står rätt till, säger Peter Ljungdahl, kommissarie vid IGOB. 

Tre kvinnor som fanns på den aktuella adressen när polisen kom dit är nu förhörda. De är alla över 18 år och medborgare i ett östeuropeiskt land. 

– Vi försöker arbeta fram om det finns koppleri eller inte.

Och med koppleri menar man att det finns en hallick inblandad? 

– Så kan man förenkla det. Men det finns ju även andra saker. Det finns ju även transportbiten och inhysning. Vem lägger upp annonserna, vem betalar för det och så vidare.

Får ofta erbjudande om hjälp

När polisen lagför sexköpare får alltid IGOB kännedom om detta, för att titta på om det kan röra sig om koppleri eller människohandel. Kvinnorna får också ofta erbjudande om hjälp. De kan exempelvis få bo på skyddat boende för att fundera över sin situation och om de vill anmäla.  

Erbjöd ni kvinnorna hjälp i det här fallet? 

– Väldigt ofta gör vi det. Man får betänketid. I detta fallet har vi inte gjort det, säger Peter Ljungdahl.

Enligt Mats Paulsson, som tidigare jobbat med prostitution för polisen, har dessa kvinnor rätt att få erbjudande om hjälp, om det finns något som tyder på människohandel eller koppleri.  

– Är det en kvinna från Östeuropa i en bordelliknande verksamhet i en lägenhet i Göteborgstrakten så kan man definitivt misstänka att hon är offer för människohandel eller i alla fall har en hallick, säger Mats Paulsson, senior utredare prostitution och människohandel, på Jämställdhetsmyndigheten.

Politikern Hans Forsberg (M) ”ångerfull”

I ett pressmeddelande erkänner Hans Forsberg brottet och lämnar omedelbart sin post.

– Efter det som hänt har jag inte längre förtroende i partiet och är beredd att ta konsekvenserna. Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag, säger han.

SVT har sökt Hans Forsberg för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer